Grecia va cere joi prelungirea împrumutului cu creditorii externi

Autor: Florentina Dragu Postat la 18 februarie 2015 41 afişări

Guvernul de la Atena va cere joi extinderea pachetului de asistenţă financiară primit de la creditorii internaţionali, cu o zi mai târziu decât anunţaseră iniţial autorităţile elene, relatează Wall Street Journal.

"Suntem pregătiţi să depunem o cerere în acest sens mâine (joi, 19 februarie) dimineaţă", a declarat pentru Wall Street Journal purtătorul de cuvânt al guvernul grec, Gabriel Sakellarides.

Anterior, Sakellarides afirmase că Grecia va înainta miercuri o cerere oficială către miniştrii Finanţelor din zona euro, în care va cere prelungirea acordului de împrumut în valoare de 240 de miliarde de euro semnat în 2010 cu UE, BCE şi FMI.

Potrivit autorităţilor elene, guvernul de la Atena pune la punct ultimele detalii ale propunerii care va fi trimisă la Bruxelles, prin care va cere prelungirea împrumutului cu patru până la şase luni. Acordul cu creditorii externi expiră la finele lunii februarie.

Grecia nu intenţionează să ceară continuarea programului de asistenţă financiară, care include măsuri de austeritate, ci doar prelungirea temporară a acordului de împrumut, potrivit MarketWatch, care citează o persoană familiară cu situaţia.

Autorităţile din Germania au indicat deja că nu vor accepta prelungirea împrumutului fără extinderea întregului program de asistenţă şi au insistat ca guvernul condus de Alexis Tsipras să onoreze promisiunile făcute la momentul semnării acordului.

Ministrului german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat marţi că Grecia trebuie să ceară extinderea programului, deoarece miniştrii Finanţelor din zona euro nu vor discuta acordarea de noi ajutoare în absenţa unei cereri formale din partea lui Tsipras.

Potrivit lui Schaeuble, miniştrii Finanţelor din zona euro s-ar putea întâlni vineri pentru a relua negocierile cu Grecia pe tema datoriilor ţării, însă numai dacă autorităţile elene cer în mod oficial extinderea actualului acord de finanţare.

Negocierile purtate luni de către ministrul grec de Finanţe Yanis Varoufakis şi omologii săi din zona euro s-au încheiat fără un rezultat concret, în condiţiile în care Grecia a refuzat propunerea de a cere extensia programului de finanţare înaintată de către Comisia Europeană.

Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup, a acordat timp Greciei până vineri pentru a cere o extinderea programului.

În lipsa unei înţelegeri, Grecia ar putea intra în incapacitate de plată până la finele lunii martie şi ar putea părăsi zona euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
ÎMPRUMUT,
ZONA EURO
/actualitate/grecia-va-cere-joi-prelungirea-imprumutului-cu-creditorii-externi-13847608
13847608
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.