GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Deocamdată, inflaţia scade

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 martie 2013 74 afişări

După două luni de creştere, inflaţia anuală s-a redus în februarie de la 6% la 5,7%, ca urmare a unei creşteri lunare moderate a preţurilor de consum (0,3%) şi a efectului de bază favorabil (rezultatul statistic al comparaţiei cu inflaţia de acum un an).

Combustibilii, cu o scumpire de 1,3%, şi tutunul, cu 0,5%, cu pondere combinată de 32% în coşul de consum la capitolul produselor nealimentare, au dus la o scumpire de 0,4% pentru această categorie, în timp ce produsele alimentare s-au scumpit cu 0,3%, iar serviciile cu 0,2%. Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank România, a remarcat că datele care arată scăderea inflaţiei confirmă recentele comentarii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, referitoare la faptul că vârful inflaţiei a fost deja atins în ianuarie (6%).

Dumitru Dulgheru, analist al BCR, se aşteaptă ca inflaţia să ajungă la 5,9-6% în prima jumătate a anului şi să rămână puţin peste 3,5% în restul anului, spre a ajunge la cca 4,1% în decembrie. Următoarele faze de liberalizare a preţurilor la electricitate şi gaze în a doua jumătate a anului şi volatilitatea preţurilor la alimente ar indica, în opinia aceluiaşi analist, o menţinere a dobânzii de politică monetară de către BNR la 5,25% pe parcursul anului.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/graficul-saptamanii-deocamdata-inflatia-scade-10672702
10672702
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.