GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Care e de fapt PIB potenţial

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 01 decembrie 2013 112 afişări

Şefului BCR, Tomas Spurny, care spunea recent că orice guvern care nu oferă pe termen mediu o creştere economică de cel puţin 5% ar trebui demis, i s-a adăugat mai nou şi Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, care a afirmat că România are nevoie de o creştere a PIB de peste 4% pentru a recupera parţial diferenţa faţă de ţările dezvoltate ale UE.

GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Care e de fapt PIB potenţial

În 2011, BCR aprecia că PIB potenţial s-a redus de la 4-5% pe an înainte de criză la 3,5% în 2009-2011, iar în condiţii de dezintermediere financiară, potenţialul  "acceptabil pe 5-10 ani" este de circa 2-3%. În februarie 2013, BCR arăta că "numai o îmbunătăţire a productivităţii totale a factorilor poate ridica PIB potenţial spre 3-4% după 2015".

Ultimul Raport BNR asupra inflaţiei arată o micşorare a deviaţiei faţă de PIB potenţial din 2015, în ipoteza absorbţiei mai bune a fondurilor UE şi a creşterii bilanţurilor companiilor şi ale gospodăriilor, însă factorii de risc care rămân ţin de dinamica fluxurilor de capital şi de gradul de încredere al investitorilor străini şi români.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/graficul-saptamanii-care-e-de-fapt-pib-potential-11733437
11733437
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.