Germania a înregistrat inflaţie negativă în ianuarie, pentru prima oară după 2009

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 29 ianuarie 2015 33 afişări

Germania a înregistrat inflaţie negativă în ianuarie pentru prima oară în ultimii cinci ani, contribuind la agravarea declinului preţurilor în zona euro, evoluţie care scoate în evidenţă necesitatea programului Băncii Centrale Europene (BCE) de suplimentare a lichidităţilor.

Preţurile de consum din cea mai mare economie a lumii au scăzut în ianuarie cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 1,3% comparativ cu luna decembrie, potrivit Biroului Federal de Statistică. Analiştii anticipau un declin al preţurilor de 0,2% faţă de ianuarie 2014 şi de 1% faţă de decembrie, transmite Bloomberg.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat săptămâna trecută un program de achiziţii de obligaţiuni în valoare de cel puţin 1.100 miliarde de euro, pentru a evita deflaţia în zona euro.

Analiştii anticipează că zona euro a înregistrat în ianuarie o inflaţie anuală de -0,5%. Eurostat, biroul european de statistică, urmează să publice vineri datele referitoare la inflaţie.

În decembrie, preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,2% comparativ cu intervalul similar din 2013.

"Este probabil ca inflaţia din zona euro să rămână negativă în prima jumătate a anului, înainte ca deprecierea euro şi alţi factori fundamentali să îşi facă efectul. Revenirea inflaţiei aproape de ţinta BCE de 2% rămâne o perspectivă îndepărtată", a declarat Christian Schulz, analist la Berenberg Bank în Londra.

La ora transmiterii ştirii euro este în urcare cu 0,2%, la 1,1312 dolari pe unitate.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt este în declin cu 0,4%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GERMANIA,
INFLAŢIE,
/actualitate/germania-a-inregistrat-inflatie-negativa-in-ianuarie-pentru-prima-oara-dupa-2009-13793741
13793741
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.