Gata cu scumpirea mâncării, energiei şi materialelor de construcţii? Preţurile pe burse ale unor materii prime au început s-o ia în jos

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 21 iunie 2021 300 afişări

Preţurile unor materii prime, de la porumb, grâu şi soia la petrol şi che­restea sunt în scădere pe pieţele in­ter­naţionale pe fondul campaniei Chinei de a restrânge boom-ul din acest sector şi al aprecierii dolarului ame­rican.

Gata cu scumpirea mâncării, energiei şi materialelor de construcţii? Preţurile pe burse ale unor materii prime au început s-o ia în jos

Preţurile unor materii prime, de la porumb, grâu şi soia la petrol şi che­restea sunt în scădere pe pieţele in­ter­naţionale pe fondul campaniei Chinei de a restrânge boom-ul din acest sector şi al aprecierii dolarului ame­rican. Unele pieţe şi-au văzut creşterile înregistrate în acest an eva­porându-se, iar altele ar putea urma.

Scăderile au fost aproape generalizate săptămâna trecută, pre­ţurile paladiului şi platinei coborând cu peste 11% şi respectiv 7%, în timp ce contractele futures pe porumb au pierdut aproape 6%, iar cele legate de cupru 4,8%. Preţurile petrolului au fost şi ele în scădere, notează CNBC.

Soia şi-a văzut avansul din acest an şters, pierzând peste 20% de la un maxim pe opt ani atins în mai. Şi grâul a coborât de la maxime multi-anuale. Preţul zahărului şi chiar şi al cherestelei au fost de asemenea în scădere, notează Bloomberg.

O agenţie guvernamentală chineză a anunţat un plan de valo­rificare a rezervelor de metale cheie, incluzând cuprul şi aluminiul, iar ofi­cialii ţării au avertizat în acelaşi timp cu privire la speculaţiile de pe pie­ţele financiare în ultimele săptămâni.

Proiecţiile în creştere lansate de banca centrală americană pentru inflaţie şi majorări de dobânzi ar putea contribui de asemenea la declinul materiilor prime punând presiune în creştere pe dolar şi că Fed-ul urmăreşte îndeaproape creşterea preţurilor. Preţul materiilor evoluează adesea în sens invers dolarului, scrie CNBC.

Scăderile în alte cazuri sunt determinate de factori diferiţi, cum ar fi o temperare a temerilor privind oferta pentru soia şi nesiguranţa legată de politica monetară pentru aur şi argint. Condiţiile meteo­rologice mai bune au reprezentat un alt factor din spatele declinului multor produse agricole.

Scăderile vin după un prim semestru din 2021 solid pentru ma­terii prime, alimentat de o creş­tere industrială în creştere în con-diţiile în care SUA şi alte eco­no­mii au început să se redeschidă odată cu scăderea numărului cazurilor de coronavirus.

Totuşi, energia şi metalele industriale, care beneficiază de pe urma pariurilor că redeschiderea economiilor va alimenta cererea, se situează cu mult peste nivelul de la începutul anului, iar unii analşti susţin că raliul acestora nu se va tempera probabil semnificativ.

„Credem că suntem la începutul unui ciclu puternic pentru materii prime, similar cu cel înregistrat de la sfârşitul anilor í90 până în 2018“, a declarat Jason Bloom, strateg în cadrul Invesco, pentru Bloomberg. „Problemele de ofertă sunt relativ izolate de declaraţiile Fed, iar China poate influenţa preţurile pe termen scurt, dar aceasta nu controlează pieţele“.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
materii prime,
preturi,
incepere,
energie
Urmează ZF Power Summit 2023

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.