Furtuna de masuri din Sanatate se sparge in buzunarul pacientilor

Postat la 22 martie 2010 15 afişări

Cea mai recenta hotarare a Guvernului va modifica sistemul de compensare a medicamentelor, de la referentierea pe generic la cea pe clasa terapeutica. Pacientilor care sunt nevoiti sa pastreze linia de tratament nu le ramane decat sa scota si mai multi bani din buzunar.

Potrivit directorului ARPIM, Dan Zaharescu, schimbarea modalitatii de compensare asa cum este prevazuta in noul contract-cadru ar putea face anumite medicamente, pentru hipertensiunea arteriala de exemplu, boala de care sufera 1,1 milioane de pacienti, sa-i faca pe acestia sa plateasca de patru -cinci ori mai mult decat in prezent.

Masura vine in deschiderea unei alte decizii care ar urma sa intre in vigoare de la 1 aprilie, cea a dublarii termenelor de plata, la 360 de zile pentru medicamanetele compensate si la 180 pentru cele din programele nationale.

Peste toate acestea, dupa actualizarea preturilor in functie de cursul valutar utilizat in bugetul pe 2010, pretul medicamentelor va creste de la 1 aprilie cu cel mult 6,25 la suta.

In momentul de fata, peste 70% dintre farmaciile romanesti sunt in faliment contabil, unitatile nemaiputand sa achite cheltuielile curente de intretinere si datoriile catre furnizori, dupa cum spune presedintele Patronatului farmacistilor, Ioana Cacovean.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/furtuna-de-masuri-din-sanatate-se-sparge-in-buzunarul-pacientilor-5767064
5767064
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.