Freedom House: Democraţia este în recul în foste republici sovietice

Autor: Gaidau Ion Postat la 12 iunie 2014 51 afişări

Democraţia şi drepturile omului sunt în recul în mai multe state care au făcut parte din blocul sovietic, din cauza unei Rusii din ce în ce mai represive, subliniază un raport publicat miercuri în Statele Unite.

Aproape 80% din populaţia unor ţări incluse de către diplomaţia americană în "Eurasia" (printre care Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan, Kîrgîzstan, Turkmenistan şi Rusia) "trăieşte sub regimuri autoritare", denunţă un studiu al organizaţiei americane Freedom House.

"Criza actuală din Ucraina a dezvăluit lumii puternica diviziune ideologică şi politică între Europa - ghidată de principii democratice - şi Eurasia", relevă ONG-ul.

Freedom House apreciază că această linie de fractură între cele două regiuni ale continentului "se lărgeşte de mai mulţi ani" şi că "influenţa nefastă a Rusiei asupra practicilor guvernamentale ale vecinilor săi s-a intensificat încă înainte de invadarea Crimeei" de către Moscova, în martie.

"În 2013, aceste ţări au adoptat, una după alta, inovaţiile antidemocratice ale Moscovei", critică raportul.

Freedom House oferă ca exemplu Kîrgîzstanul, care a adoptat în martie o lege împotriva "propagandei homosexuale" inspirată din legislaţia rusă, ferm condamnată de Statele Unite şi Uniunea Europeană. La rândul lor, Armenia, Belarus, Georgia şi Kazahstan au dezbătut sau propus legi similare.

"Ceea ce s-a întâmplat în 2013 arată că regimul rus serveşte ca model pentru alţi lideri autoritari, chiar în state ale căror autorităţi i-au depăşit deja pe omologii ruşi în termeni de brutalitate şi intoleranţă", scrie Sylvana Habdank-Kolaczkowska, coordonatoarea proiectului.

"În urmă cu zece ani, o persoană din cinci din Eurasia trăia sub un regim autoritar. Astăzi, apoape patru din cinci (trăiesc) şi tendinţa se accelerează", se alarmează experta.

Din cele 29 de ţări vizate de raportul pe 2013 al Freedom House, 13 sunt considerate democraţii, zece sunt prezentate ca regimuri autoritare, în timp ce celelalte şase sunt calificate ca fiind regimuri de tranziţie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
RUSIA,
DEMOCRAŢIE
/actualitate/freedom-house-democratia-este-in-recul-in-foste-republici-sovietice-12742137
12742137
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.