Franţa, faţă în faţă cu o nouă recesiune: Declinul din sectorul serviciilor îşi poate spune cuvântul în T2/2021

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 20 februarie 2021 57 afişări

Franţa, faţă în faţă cu o nouă recesiune: Declinul din sectorul serviciilor îşi poate spune cuvântul în T2/2021

Scăderile înregistrate de sectorul francez de servicii s-au adâncit în luna februarie pe măsură ce restricţiile de circulaţie au continuat să afecteze mediul de business, fapt ce ar putea arunca ţara în a doua recesiune din ultimul an, în ciuda creşterilor raportate la nivelul producţiei, conform Financial Times.

Indicele IHS Markit pentru activitatea serviciilor a scăzut de la 47,3 luna trecută la 43,6 în februarie, sub estimările economiştilor intervievaţi de Reuters (47), ceea ce reprezintă a şasea lună consecutivă sub pragul de 50, care separă contracţiile şi creşterile economice.

Cifrele se bazează pe datele colectate între 11 şi 18 februarie, sugerând că sectorul privat din Franţa încă se chinuie să gestioneze efectele generate de pandemie, spune Eliot Kerr, economist în cadrul IHS Markit.

Totuşi, indicele dedicat producţiei a ajuns la 55 în februarie, în creştere cu 3,4 puncte, fapt ce semnalează o performanţă solidă în ultimele săptămâni.

Produsul intern brut (PIB) al Franţei a suferit un declin de 1,3% în T4/2020 prin comparaţie cu perioada iulie-septembrie. Ultimele rezultate PMI sugerează că a doua economie a zonei euro se poate confrunta cu o nouă recesiune, definită prin două trimestre consecutive de pierderi.

Per total, economia UE a scăzut cu 6,3% în 2020, însă poate creşte cu 3,7% în 2021 şi cu 3,9% în 2022, ajungând spre sfârşitul anului viitor la nivelurile pre-pandemie, potrivit datelor Comisiei Europene.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
franta,
servicii,
recesiune,
indice,
scadere,
activitate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.