Francul elveţian explodează şi trece de 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară raportate la euro. Ieri francul costa 3,74 lei

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 15 ianuarie 2015 457 afişări

Francul elveţian s-a apreciat joi cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată. Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut joi cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, nivel record, şi a trecut de 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară raportate la euro, iar cursul pentru euro a depăşit pragul de 4,5 lei/euro, dolarul atingând şi el o valoare record faţă de leu.

Într-o mişcare surpriză, banca centrală a încheiat perioada de trei ani în care a menţinut plafonul cursului de schimb de minimum 1,20 franci pe euro şi a redus rata dobânzii la depozitele la vedere peste o anumită limită. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care doar cu o lună în urmă, când Banca Naţională a Elveţiei a introdus rate negative, banca a indicat că plafonul este „aici pentru a rămâne”.

Francul a ajuns astfel la un record faţă de euro şi a crescut la cel mai înalt nivel în mai mult de trei ani faţă de dolar în urma anunţului făcut astăzi, iar stocurile elveţiene s-au prăbuşit.

Francul se tranzacţiona la 92 de centime pentru un euro la Londra, la 9:53, după ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro. De asemenea, moneda elveţiană a crescut cu 26% faţă de dolar, la 81 de centime pe unitate. De asemenea, moneda elveţiană a crescut cu 26% faţă de dolar, la 81 de centime pe unitate.

Francul elveţian s-a apreciat cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record. Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut astfel cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, nivel record, şi a trecut de 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară raportate la euro, iar cursul pentru euro a depăşit pragul de 4,5 lei/euro, dolarul atingând şi el o valoare record faţă de leu.

Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro.

Decizia a venit doar o săptămână înainte ca factorii de decizie ai politicilor Băncii Centrale Europene să se întâlnească pentru a discuta achiziţionarea de obligaţiuni de stat, o mişcare ce ar putea adăuga presiuni asupra francului în raport cu euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANC,
CURS,
/actualitate/francul-elvetian-explodeaza-si-trece-de-5-lei-la-cotatiile-din-piata-bancara-raportate-la-euro-ieri-francul-costa-3-74-lei-13766876
13766876
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.