Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat pentru finanţare ilegală a campaniei electorale

Autor: Tiberiu Sabo Postat la 14 februarie 2024 23 afişări

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat miercuri de o curte de apel din Paris de finanţare ilegală a campaniei sale electorale din 2012, aceasta confirmând o decizie anterioară a unei instanţe inferioare.

Nicolas Sarkozy a fost condamnat la o pedeapsă de un an de închisoare, din care jumătate cu suspendare. Pedeapsa poate fi executată însă prin mijloace alternative, cum ar fi purtarea unei brăţări electronice, fără a merge la închisoare, relatează Reuters. Sarkozy primise o pedeapsă de un an de închisoare în 2021, însă a făcut apel.

Sarkozy, care a fost preşedinte între 2007 şi 2012, a rămas un personaj politic influent în rândul conservatorilor şi este în relaţii de prietenie cu preşedintele Emmanuel Macron.

El a negat întotdeauna acuzaţiile potrivit cărora partidul său, UMP, ar fi colaborat cu o firmă de relaţii publice, Bygmalion, pentru a ascunde adevăratul cost al campaniei sale.

În timpul unei audieri, Sarkozy a dat vina pe unii membri ai echipei sale de campanie: "Nu am ales niciun furnizor, nu am semnat nicio ofertă, nicio factură", a declarat el în faţa instanţei.

Procurorii susţin că Sarkozy a cheltuit 42,8 milioane de euro pentru campania din 2012, aproape dublu faţă de suma permisă de lege.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sarkozy,
verdict,
pedeapsă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.