FMI transmite Suediei să ia măsuri pentru a-i integra pe refugiaţi pe piaţa muncii

Autor: Raluca Manga Postat la 30 septembrie 2015 44 afişări

Fondul Monetar Internaţional a cerut Suediei să îi ajute pe refugiaţi şi pe alţi imigranţi să acceseze piaţa muncii din ţară, informează site-ul The Local.se.

Într-o versiune preliminară a raportului său anual privind economia suedeză, instituţia cu sediul la Washington a subliniat dificultăţile pe care imigranţii le întâlnesc în găsirea unui loc de muncă în această ţară nordică. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a transmis, de asemenea, că cei care care fug din calea conflictului şi a dificultăţilor mutându-se în statul scandinav i-ar putea asigura acestuia din urmă modelul de prosperitate.

"Piaţa muncii din Suedia a devenit intens polarizată. Deşi rata generală de angajare este ridicată, şomajul se răsfrânge asupra celor slab calificaţi şi a celor născuţi în străinătate", a notat FMI.

Fondul a cerut partenerilor sociali ai Suediei să ia în considerare măsuri pentru "a se asigura că salariile de început nu reprezintă o barieră pentru ca grupuri cu rată mare a şomajului să beneficieze de un loc de muncă, de exemplu, prin introducerea de grile salariale speciale pentru cei care au nevoie de pregătire la locul de muncă sau prin creşterea flexibilităţii la nivel de companie".

Suedia dispune de puţine posturi pentru persoane slab calificate, iar regulile stricte de protecţie a muncii fac dificilă concedierea angajaţilor.

Această ţară prezintă una dintre cele mai mari diferenţe în ceea ce priveşte nivelurile de angajare între nativi şi imigranţi dintre membri OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică): 63,5 la sută dintre cei născuţi în străinătate au ocupat un loc de muncă în 2014, în comparaţie cu 77,7 la sută dintre cei născuţi în Suedia. OCDE a explicat această diferenţă prin numărul mic de locuri de muncă pentru persoane slab calificate disponibile imigranţilor "din ţări cu sisteme educaţionale deficitare", cum ar fi Irak, Afganistan, Eritreea şi Somalia.

Cu toate acestea, "un flux mare de imigranţi reprezintă o oportunitate pentru a asigura modelul social al Suediei", a transmis FMI.

"Programe de angajare pentru tineri - care combină munca şi pregătirea - ar trebui extinse pentru a-i ajuta pe refugiaţii nou-veniţi să obţină primul post şi să îşi consolideze aptitudinile necesare", potrivit FMI.

Aproximativ 16 la sută din populaţia Suediei este născută în altă ţară. În 2014, peste 81.000 de persoane au cerut azil în Suedia, şi alte 49.000 au depus cerere în primele opt luni ale anului 2015.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUEDIA,
REFUGIATI,
FMI,
integrare
/actualitate/fmi-transmite-suediei-sa-ia-masuri-pentru-a-i-integra-pe-refugiati-pe-piata-muncii-14774326
14774326
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.