Fiecare cu brokerul lui

Postat la 18 septembrie 2007 1 afişăre

Lansarea fondurilor de pensii private obligatorii, pilonul II, are efecte si asupra brokerilor din piata de capital. Societatile de brokeraj si companiile de administrare a activelor sunt curtate intens de asiguratori.

Lansarea fondurilor de pensii private obligatorii, pilonul II, are efecte si asupra brokerilor din piata de capital. Societatile de brokeraj si companiile de administrare a activelor sunt curtate intens de asiguratori.


Din fondurile celor trei milioane de salariati care vor intra obligatoriu in pilonul II, analistii estimeaza ca aproximativ 25% vor ajunge in actiuni listate pe Bursa de Valori. Chiar daca in prima faza suma nu este mare, mai putin de 100 de milioane de euro pentru 2008, fondurile de pensii si-au asigurat deja colaborarea cu cate un intermediar de valori mobiliare. Cel mai usor este pentru grupurile financiare care au divizii integrate de asigurare si intermediere: ING, BCR, BRD, Allianz-Tiriac si Bancpost (prin EFG Eurobank Securities) sunt companii care nu au avut nevoie sa caute un intermediar. Alte doua banci importante au preferat sa se alieze cu nume importante din asigurari. Banca Transilvania a adus olandezii de la Aegon, iar Raiffeisen Bank a decis sa colaboreze cu AIG Life. De asemenea, OTP Bank a infiintat un fond de pensii propriu si a anuntat ca va deschide in curand o societate de administrare de active si una de consultanta.


Certinvest, societate de administrare a activelor, a fost preluata saptamana trecuta de compania de asigurare Aviva, intr-o tranzactie estimata la mai mult de 3 milioane de euro. Cel mai mare grup de asigurari din Marea Britanie a preferat sa achizitioneze o societate romaneasca cu experienta pe piata autohtona, in loc sa creeze de la zero o companie de administrare a fondurilor de investitii. "Pentru primul an de functionare a fondului de pensii nu se va percepe comision de administrare, doar din 2009 vom stabili un procent pentru administrarea acestuia", a declarat Shah Rouf, director general al Aviva Romania. El a precizat ca din al doilea an marimea comisionului nu va mai fi semnificativa, determinanta fiind valoarea randamentului adus de plasamente. Intermediarul pentru investitiile fondului de pensii va fi, cel mai probabil, Intercapital Investments, avand in vedere actionariatul comun cu Certinvest (Fondul Romano-American pentru Investitii).


La randul sau, Vienna Insurance Group a achizitionat inca din primavara de la Finansbank societatea de brokeraj Finans Securities. Asiguratorul austriac a intrat agresiv pe piata de profil din Romania, preluand pana acum mai multe companii de asigurare, precum Omniasig (care intre timp a lansat propria societate de pensii, Omniasig Pensii Private), Agras si Asirom si ajungand sa detina acum o cota de circa 20% din piata de asigurari. Prin achizitionarea Finans Securities, tranzactionarea pe piata de capital sau administrarea fondurilor de investitii se pastreaza in interiorul grupului. Noua societate de brokeraj se va numi Vienna Insurance Trust, in prezent fiind necesara doar inregistrarea la Registrul Comertului pentru ca achizitia sa fie completa, spune Adrian Simionescu, directorul Finans Securities. Administrarea activelor din pensii va fi realizata de noua companie, urmand a fi lansate cateva fonduri de investitii. "Vom lansa si un fond de investitii cu risc zero. Nu va fi garantat randamentul, insa nu se vor putea pierde banii", spune Simionescu.


Iar acestea nu sunt singurele tranzactii de acest fel. Tot in urma cu cateva luni, Swiss Capital, o alta societate de servicii financiare, a fost preluata de KBC Capital. In prezent, un fond de investitii londonez este interesat de achizitionarea unui pachet de actiuni la SSIF Broker Cluj. Odata cu lansarea pilonului II al sistemului de pensii si in conditiile in care pe piata activeaza 70 de intermediari financiari, un numar destul de mare raportat la dimensiunile pietei de capital (Polonia are doar 40 de societati de brokeraj), este de asteptat ca fuziunile si achizitiile sa continue.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Fiecare cu brokerul lui
/actualitate/fiecare-cu-brokerul-lui-1010392
1010392
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.