Fara pauze de gimnastica

Postat la 11 aprilie 2006 8 afişări

Clauza de amanare a aderarii pare mai mult un capitol de istorie politica a relatiilor Romania-UE decat o certitudine, dupa raportul comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, prezentat europarlamentarilor saptamana trecuta.

Clauza de amanare a aderarii pare mai mult un capitol de istorie politica a relatiilor Romania-UE decat o certitudine, dupa raportul comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, prezentat europarlamentarilor saptamana trecuta.

 

Reactiile, atat la nivel european, cat si la nivel national au demonstrat ca sunt extrem de putini cei care, in cazul unui pariu privind aderarea, ar miza pe 1 ianuarie 2008. S-a pus insa din nou in discutie problema ruperii tandemului romano-bulgar, ca urmare a lentorii reformelor de la Sofia, diplomatia romana evitand sa dezvolte acest subiect.

 

Din cate au lasat sa se inteleaga oficialii europeni in domeniu, care au si vizitat Bucurestiul saptamana trecuta, piedicile in calea aderarii ar putea veni mai degraba de la Romania decat de la Comisia Europeana. Astfel, comisarul Rehn a lansat un avertisment in legatura cu "instabilitatea politica" daunatoare eforturilor de aderare, cu trimitere la subiectul alegerilor anticipate, cat si la "indisciplina parlamentarilor", manifestata prin respingerea ordonantei de infiintare a DNA in Senat din lipsa de cvorum.

 

Chiar daca nu le sprijina, Rehn a dat de inteles ca solutia de compromis privind anticipatele ar fi convocarea lor dupa 1 ianuarie 2007, desi a repetat insistent ca trecerea momentului integrarii nu implica in nici un fel vreo relaxare a atitudinii in privinta reformelor. Mai exact, oficialii europeni au vorbit despre posibilitatea introducerii unor clauze de salvgardare pentru domeniile in care se inregistreaza intarzieri ale reformelor.

 

Pentru moment, indemnurile lui Olli Rehn, la unison cu apelurile presedintelui Basescu la mentinerea coalitiei de guvernamant pana la 1 ianuarie 2007, au avut parte de o singura reactie negativa, aceea a PSD, care a folosit prilejul spre a condamna faptul ca in Romania strainii stabilesc agenda politica si nu partidele.

 

Liderul social-democrat Geoana a anticipat prin aceasta un argument retoric al actualei guvernari in raport cu opozitia (pe care, la vremea sa, si regimul PSD l-a intrebuintat in raport cu adversarii politici): nu miscati in front, ca sa nu periclitati integrarea! Argumentul a putut fi deja auzit saptamana trecuta, in formularea metaforica a ministrului de externe Mihai Ungureanu, care a vrut sa ofere o traducere sui generis afirmatiilor lui Olli Rehn: "Nu ne putem permite pauze de respiratie pentru gimnastica politica".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/fara-pauze-de-gimnastica-2510932
2510932
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.