Factura la energia electrică va scădea 1 ianuarie 2017

Postat la 15 decembrie 2016 533 afişări

Factura la energia electrică va scădea 1 ianuarie 2017

Factura finală plătită de populaţie la energia electrică va scădea cu 1,9 - 2% de la 1 ianuarie 2017, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis, miercuri, reducerea tarifelor de distribuţie şi a preţului energiei reglementate pentru populaţie, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţii Autorităţii.

"Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa din 14 decembrie 2015, pentru al doilea an consecutiv, reducerea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice şi a preţului pentru energia electrică reactivă la operatorii de distribuţie concesionari pentru anul 2017. Potrivit atribuţiilor sale de reglementare, anual, până la data de 31 decembrie, ANRE are obligaţia aprobării tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, pentru fiecare operator de distribuţie concesionar, în parte", se precizează într-un comunicat al ANRE.

Potrivit documentului citat, ca urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuţie concesionari şi a calculelor preliminare a veniturilor reglementate, cu luarea în considerare a corecţiilor anuale efectuate conform cadrului de reglementare în vigoare, tarifele calculate pentru anul 2017 înregistrează, faţă de anul 2016, scăderi cuprinse între 3,80% şi 9,4%.

Enel Distribuţie Banat va reduce tarifele de distribuţie pentru consumatorii casnici cu 9,04%, Enel Distribuţie Muntenia, cu 8,37%, FDEE Electrica Distribuţie Muntenia Nord cu 7,92%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu 6,36%, FDEEE Electrica distribuţie Transilvania Nord cu 5,98%, CEZ Distribuţie cu 4,55%, FDEE Electrica Distribuţie Transilvania Sud, cu 3,87% şi E.ON Moldova Distribuţie cu 3,80%.

"Apreciem că scăderea tarifelor specifice de distribuţie va avea un impact favorabil pentru utilizatorii serviciului de distribuţie, deopotrivă casnici şi noncasnici, de pe teritoriul întregii ţări şi că va avea un efect antiinflaţionist, care se poate regăsi în diminuarea costurilor agenţilor economici consumatori de energie electrică, cu avantajul creşterii competitivităţii acestora şi al diminuării preţurilor bunurilor şi serviciilor", precizează ANRE.

Comitetul de reglementare al instituţiei a aprobat şi Ordinul pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate precum şi a condiţiilor de aplicare a tarifelor reglementate şi a tarifelor Componenta de Piaţă Concurenţială.

"Aprobarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de furnizorii de ultima instanţă clienţilor casnici va conduce, în anul 2017, la o reducere a acestora cu cca. 6,47 % faţă de cele aplicate în anul 2016, reducere datorată, în principal, scăderii tarifelor specifice de distribuţie a energiei electrice aprobate în şedinţa de astăzi, precum şi reducerii preţului de achiziţie a energiei electrice din contractele reglementate", se mai arată în comunicat.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.