EY nu şi-a revenit încă după scandalul Wirecard: Divizia germană a firmei din Big Four plănuieşte să dea afară 40 de parteneri şi 380 de angajaţi, luptându-se să îşi îmbunătăţească profitabilitatea după daunele provocate de scandalul uriaş de la Wirecard

Autor: Ştefan Stan Postat la 26 ianuarie 2023 34 afişări

EY nu şi-a revenit încă după scandalul Wirecard: Divizia germană a firmei din Big Four plănuieşte să dea afară 40 de parteneri şi 380 de angajaţi, luptându-se să îşi îmbunătăţească profitabilitatea după daunele provocate de scandalul uriaş de la Wirecard

EY Germania plănuieşte să elimine 40 de parteneri şi să renunţe la 380 de angajaţi, în condiţiile în care firma Big Four încearcă să îşi îmbunătăţească profitabilitatea după daunele provocate de scandalul Wirecard, scrie FT. 

Majoritatea demiterilor au ca scop reducerea costurilor de back-office la activitatea din Germania, una dintre cele mai mari din cele 150 de ţări în care operează EY. 

Majoritatea celor 40 de parteneri care se îndreaptă spre ieşire fac parte din divizia de audit a firmei, reprezentând aproximativ 5% din partenerii cu capital propriu şi salariaţi din cadrul diviziei germane.

EY a pierdut mai multe contracte mari de audit în Germania, printre care Commerzbank, DWS şi KfW, după implicarea sa în scandalul Wirecard, în care nu a reuşit să observe timp de mai mulţi ani că jumătate din veniturile raportate de grupul de plăţi şi miliarde de euro în numerar corporativ nu existau. Fintechul a dat faliment în 2020, în una dintre cele mai spectaculoase fraude contabile din Europa.

Planul de concedieri este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri de reducere a costurilor în reţeaua internaţională a firmei de contabilitate Big Four, în timp ce aceasta răspunde la incertitudinea economică şi încearcă să stimuleze evaluarea activităţii sale globale de consultanţă înainte de o separare de operaţiunile sale de audit.

Bonusurile, angajările, călătoriile pentru evenimente interne, instruirea şi petrecerile de Crăciun ale personalului au fost vizate ca parte a eforturilor de reducere a cheltuielilor.

Proiectul german de reducere a costurilor a fost denumit la nivel intern "Zugspitze", au declarat persoane care au cunoştinţă de aceste planuri, o referire la cel mai înalt munte al ţării. Divizarea auditului şi consultanţei a primit numele de cod "Everest".

Reducerile de locuri de muncă, care fac obiectul unor negocieri cu un comitet de întreprindere al angajaţilor, au făcut parte dintr-o restructurare menită să îmbunătăţească profitabilitatea EY în ţară prin reducerea operaţiunilor de back-office supradimensionate, au declarat trei persoane care cunosc planurile.

Consecinţele legate de Wirecard au afectat creşterea EY în Germania, lăsând-o cu mai mult personal decât avea nevoie, au declarat două persoane din cadrul firmei.

EY Germania a raportat venituri de 2,1 miliarde de euro în cele 12 luni până în iunie 2022, revenind la nivelurile din 2020 după o scădere în 2021. Rivalii săi din Big Four, Deloitte, KPMG şi PwC, au susţinut, de asemenea, o creştere lentă în Germania, în timp ce veniturile globale ale firmelor au crescut vertiginos.

"Germania se află într-o situaţie foarte specifică şi unică. Nu mă aştept la restructurări materiale în nicio altă locaţie", a declarat una dintre persoanele care au cunoştinţă de acest proces decizional. Reducerile nu au fost doar un rezultat al efectului scandalului Wirecard asupra afacerilor firmei, ci au avut "mai mult de-a face cu Wirecard decât orice altceva", a adăugat persoana respectivă.

Cele mai multe dintre cele 380 de posturi care urmează să fie eliminate sunt în divizia de "servicii de bază pentru afaceri" a firmei germane cu 11.000 de angajaţi, au declarat trei persoane familiarizate cu această chestiune. Unitatea include funcţii precum dezvoltarea afacerilor, resurse umane, finanţe, juridic şi marketing.

EY a refuzat să comenteze dacă partenerii care îşi pierd locurile de muncă vor pierde în totalitate potenţialele câştiguri de milioane de euro în cazul în care se va proceda la divizarea EY.

În cazul în care divizarea se va realiza, partenerii de audit ar urma să primească plăţi în numerar de până la patru ori mai mari decât câştigurile lor anuale, în timp ce omologii lor din domeniul consultanţei ar urma să primească premii mari în acţiuni. Reducerea numărului de parteneri din Germania ar lăsa o parte mai mare din pradă pentru cei care rămân.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
firma

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.