Europa nu va avea recesiune, ci o încetinire a creşterii din cauza războiului - comisar european

Autor: Dorin Oancea Postat la 02 aprilie 2022 28 afişări

Comisarul european pentru economie şi fiscalitate Paolo Gentiloni afirmă că războiul dintre Rusia şi Ucraina va declanşa o încetinire a creşterii economice în acest an, avertizând că actuala prognoză de creştere economică a blocului, de 4%, nu mai este viabilă, scrie CNBC.

Europa nu va avea recesiune, ci o încetinire a creşterii din cauza războiului - comisar european

Paolo Gentiloni a declarat sâmbătă că criza ucraineană va inaugura o perioadă de creştere mai mică pentru cele 19 ţări care folosesc moneda euro.

Proiecţia blocului de creştere de 4% în 2022, emisă cu puţin timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, va trebui revizuită în scădere, a spus el.

Cu toate acestea, în încercarea de a atenua impactul acestei evaluări negative, Gentiloni a declarat că nu există perspectiva unei recesiuni.

"Partea bună este că am intrat în această criză acum cinci săptămâni pe o bază bună şi estimam pentru acest an o creştere de 4%", a declarat Gentiloni pentru Steve Sedgwick de la CNBC, în cadrul Forumului Ambrosetti din Cernobbio, Italia.

"Şi cred că nu riscăm intrarea în teritoriu negativ în general în 2022", a adăugat el.

Gentiloni a declarat că perspectivele economice depind de trei factori: durata atacului Rusiei în Ucraina, dacă dinamica sancţiunilor se va răsfrânge asupra exporturilor de energie ale Rusiei şi modul în care criza ucraineană poate afecta încrederea investitorilor şi a consumatorilor.

"De aceea, cred că trebuie să-i asigurăm pe cetăţenii noştri, pe oamenii de afaceri că da, creşterea economică va încetini, dar nu intrăm în recesiune", a spus Gentiloni.

Comentariile sale au fost un ecou al remarcilor făcute la începutul săptămânii, când Gentiloni a subliniat importanţa de a se asigura că redresarea economică nu este afectată de acţiunile Kremlinului şi a spus că criza din Ucraina nu trebuie să ducă la creşterea divergenţelor în cadrul blocului.

UE pregăteşte noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, deşi Gentiloni a declarat sâmbătă pentru Reuters că măsurile suplimentare nu vor afecta sectorul energetic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
europa,
război,
economie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.