Eşti furnizor de produse alimentare? Atenţie la escrocii care îţi trimit oferte din Anglia

Postat la 22 septembrie 2013 441 afişări

Autorităţile din Marea Britanie au transmis o informare Poliţiei Române cu privire la existenţa mai multor incidente în care angrosişti de produse alimentare au livrat bunuri în Marea Britanie, dar nu au primit plata.

Eşti furnizor de produse alimentare? Atenţie la escrocii care îţi trimit oferte din Anglia

În aceste cazuri, suspecţii contactează departamentele de vânzări ale furnizorilor europeni de produse alimentare, pretinzând în mod nereal că sunt angajaţi ai unor companii legitime din Marea Britanie. Aceştia solicită livrarea produselor, însă după ce bunurile ajung la destinaţie plata nu este realizată.

Mecanismul înşelăciunii este următorul:

O companie cunoscută din Marea Britanie trimite, de obicei prin e-mail, o comandă unui angrosist solicitând ca locul de livrare a mărfurilor să fie Marea Britanie (frecvent zona de nord a Londrei).

Verificările de bonitate efectuate de angrosist atestă că este sigură încheierea de afaceri cu societatea respectivă, datorită concordanţei datelor din comandă (numele angajatului înscris pe comandă, datele bancare - compania fiind una cunoscută, denumirea adresei de e-mail care este similară cu cea folosită de compania legitimă).

Livrarea se face la adresa din Marea Britanie, iar localitatea de destinaţie este schimbată de multe ori în ultimul minut. După ce livrarea este efectuată, angrosistul trimite o factură către compania legitimă din Marea Britanie pentru efectuarea plăţii. Societatea din Marea Britanie nu are cunoştinţă despre comandă, este sesizată frauda şi au loc pierderi financiare semnificative pentru compania care a livrat marfa.

Pentru prevenirea acestui gen de fraude, poliţiştii englezi recomandă atenţie sporită la:

Numerele de telefon: contactaţi sediul central al companiei înainte de a trimite orice comandă folosind numărul de telefon fix sau adresa de e-mail menţionată pe pe site-ul companiei, nu numărul de telefon mobil furnizat în comanda primită pe e-mail. Orice număr ce începe cu 00447 este un număr de telefon mobil, caz în care se recomandă prudenţă.

Adresele de e-mail: verificaţi dacă adresa de e-mail prezintă modificări minore faţă de adresa legitimă a companiilor. Este puţin probabil ca o companie cunoscută din Marea Britanie să folosească adrese de e-mail pe platforme web (Hotmail, Gmail, Yahoo, Altavista etc).

Locul de livrare: luaţi în considerare utilizarea opţiunii Street View a aplicaţiei Google Maps pentru a verifica adresa de livrare - pare acesta o adresă de afaceri? În general, adresa de livrare nu are nicio legătură cu societatea din Marea Britanie, fiind închiriată de suspecţi prin folosirea de date de identificare false.

Modificările locului de livrare: orice schimbare a adresei de livrare după ce o comandă a fost efectuată ar trebui să ridice suspiciuni şi să conducă la efectuarea de investigaţii suplimentare.

Orice fraude de această natură sau tentative de fraudă pot fi sesizate la www.actionfraud.police.uk sau sunând la +44 (0) 161 234 9230.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/esti-furnizor-de-produse-alimentare-atentie-la-escrocii-care-iti-trimit-oferte-din-anglia-11372719
11372719
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.