Erste Group a raportat la 9 luni active în creştere cu 2,5% şi trecere pe profit, cu 764,2 milioane de euro

Autor: Raluca Ghinea Postat la 06 noiembrie 2015 24 afişări

Erste Group şi-a majorat activele în primele nouă luni cu 2,5% faţă de sfârşitul anului trecut, ajungând la 201,2 miliarde euro, datorită revenirii creditării, şi a raportat un profit de 764,2 milioane euro, de la o pierdere de 1,42 milioane euro la 9 luni 2014, a anunţat vineri grupul austriac.

Profitabilitatea s-a îmbunătăţit în toate ţările cu excepţia Croaţiei, unde rezultatul net s-a deteriorat considerabil pe fondul provizioanelor constituite pentru conversia întregului portofoliu de credite în franci elveţieni, impusă prin legislaţie.

"Profitul semnificativ de 764,2 milioane euro raportat în primele nouă luni din 2015 a fost susţinut de mai multe evoluţii pozitive: creştere peste aşteptări a creditării cu 3,1%, costuri de risc mai reduse şi efecte extraordinare limitate comparativ cu anul trecut", a declarat într-un comunicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Rata creditelor neperformante a scăzut la minimul ultimilor cinci ani, de 7,4%, iar indicele capitalului comun de rang 1 consolidat, potrivit reglementărilor Basel 3, a crescut de la 10,6% la finalul anului trecut la 11,6%.

"Majoritatea pieţelor noastre de bază au înregistrat creşteri economice solide în acest an şi subsidiarele noastre au continuat să-şi îmbunătăţească rezultate. Austria, Republica Cehă şi Slovacia rămân pilonii profitabilităţii noastre şi România recuperează rapid. Cu toate acestea, conversia obligatorie a creditelor în franci elveţieni în Croaţia a determinat un impact negativ de 144,9 milioane euro. Privind spre viitor, având în vedere rezultatele bune raportate la nouă luni, suntem încrezători că ne vom atinge obiectivele pentru 2015 pe care ni le-am stabilit la începutul anului", a mai spus Treichl.

Portofoliul de credite acordate clienţilor a avansat cu 3,1% comparativ cu sfârşitul anului trecut, la 124,5 miliarde euro, pe fondul majorării creditării cu 7,5% către companii mari, cu 3,7% către IMM-uri şi cu 2,9% către persoane fizice şi microîntreprinderi.

Costurile de risc s-au redus cu 67,6%, la 518,4 milioane euro, reflectând îmbunătăţirea calităţii activelor şi scăderea provizioanelor înregistrate în România şi Ungaria.

Depozitele au crescut în sold cu 2,3%, la 125,4 miliarde euro. Raportul credite/depozite a rămas stabil, la 99,3%.

Calitatea activelor a continuat să se îmbunătăţească uniform pe toate segmentele de bază (retail, IMM-uri şi companii mari) şi în toate ţările, iar ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor a scăzut de la 8,5% la finalul anului trecut la 7,4%.

În plus, rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut de la 68,9% la 69,2%, cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii şapte ani.

Capitalul total (conform IFRS) s-a majorat de la 13,4 miliarde euro la finele anului trecut la 14,4 miliarde euro la sfârşitul lunii septembrie, iar rata de solvabilitate a crescut de la 15,7% la 16,8%.

Cheltuielile administrative s-au majorat atât pe fondul creşterii numărului de angajaţi, cât şi al majorării costurilor generate de reglementări, care includ contribuţiile pentru 2015 la fondul de asigurare a depozitelor introdus în Uniunea Europeană. Astfel, acestea au crescut cu 2,5%, la 2,85 miliarde euro, în timp ce venitul operaţional a scăzut 0,5%, la 5,1 miliarde euro.

Astfel, profitul operaţional s-a situat la circa 2,24 miliarde euro, faţă de 2,33 miliarde euri în primele trei trimestre ale anului trecut.

"Contextul operaţional se anunţă favorabil creşterii creditării. Estimările privind creşterea economică se situează între 2% şi 4% pentru toate pieţele de bază din ECE, cu excepţia Croaţiei, pe fondul majorării cererii interne. Perspectivele de creştere economică pentru Austria se plasează sub 1%", se precizează în comunicat.

Erste estimează o reducere a profitului operaţional de circa 5% în acest an, dar şi o creştere a creditării cu 5%.

Evaluarea costurilor de risc la 750-950 milioane euro reflectă înregistrarea contabilă a costurilor de 144,9 milioane euro pentru conversia creditelor în franci elveţieni în Croaţia la poziţia "alte venituri operaţionale".

"Se previzionează că taxele pe operaţiunile bancare vor însuma aproximativ 320 milioane EUR, inclusiv contribuţiile realizate concomitent la nivel naţional şi european pentru fondul european de rezoluţie bancară şi pentru fondurile de garantare a depozitelor. Discuţiile pe tema taxei bancare cu Guvernul Austriei sunt încă în desfăşurare", transmite grupul financiar austriac.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ERSTE GROUP,
REZULTATE,
/actualitate/erste-group-a-raportat-la-9-luni-active-in-crestere-cu-2-5-si-trecere-pe-profit-cu-764-2-milioane-de-euro-14876757
14876757
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.