Emmylou Harris şi Evelyn Glennie, premiate cu Polar Music Prize pe 2015

Autor: Florin Badescu Postat la 11 martie 2015 36 afişări

Percuţionista scoţiană Evelyn Glennie şi cântăreaţa americană de muzică country Emmylou Harris au fost recompensate, miercuri, cu Polar Music Prize pe 2015, cea mai înaltă distincţie muzicală suedeză.

Polar Music Prize este împărţit în mod tradiţional, în fiecare an, de un artist pop-rock şi un solist/ grup de muzică clasică, informează bbc.com. Cele două artiste vor primi aceste trofee de la regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Stockholm, pe 9 iunie.

Percuţionista Evelyn Glennie - care suferă de surditate profundă încă de la vârsta de 12 ani - a declarat că s-a simţit "recunoscătoare şi inspirată" atunci când a aflat că va primi Polar Music Prize, o distincţie pe care o consideră echivalentul muzical al premiului Nobel.

Evelyn Glennie, care a cântat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012, a fost prima persoană din istoria industriei muzicale care şi-a construit o carieră de succes în calitate de percuţionist solo. Artista scoţiană, care va împlini vârsta de 50 de ani pe 19 iulie, spune că a avut succes în carieră întrucât a avut curajul să ceară mai multor compozitori de seamă să compună piese special pentru ea. A lansat peste 30 de albume solo, a câştigat trei premii Grammy şi a cântat alături de unele dintre cele mai prestigioase orchestre din lume. A devenit Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic în anul 1993 şi a fost înnobilată de regina Elizabeth a II-a în anul 2007.

La rândul ei, Emmylou Harris, în vârstă de 67 de ani, câştigătoare a 13 premii Grammy, s-a declarat "surprinsă şi onorată".

Născută în oraşul Birmingham din statul american Alabama, cântăreaţa americană a înregistrat peste 25 de albume în cele patru decenii de carieră şi a fost inclusă în Country Music Hall of Fame în anul 2008. A colaborat cu artişti de seamă, precum Bob Dylan, Gram Parsons, Willie Nelson şi Beck. Personalitatea şi cariera ei spectaculoasă reprezintă tema centrală a cântecului "Emmylou", lansat de duoul folk suedez First Aid Kit în anul 2012.

Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei va decerna celor două laureate acest premiu, însoţit de un cec de 1 milion de coroane suedeze (109.822 euro), în cadrul unei gale ce va avea loc la Stockholm, pe 9 iunie.

Premiile Polar Music au fost înfiinţate în 1989, de Stig Anderson, managerul grupului suedez ABBA. Aceste distincţii sunt decernate artiştilor solo, unor grupuri şi chiar unor instituţii, în semn de recunoaştere a realizărilor lor excepţionale în domeniul creaţiei muzicale şi al progresului muzicii.

Printre muzicieni recompensaţi în anii trecuţi cu Polar Music Prize se numără Paul McCartney, Bob Dylan, Ray Charles, Pink Floyd, Stevie Wonder, Ennio Morricone, Bruce Springsteen, Elton John, Peter Gabriel, Patti Smith, dirijorul rus Valery Gergiev şi soprana americană Renée Fleming.

Laureaţii Polar Music Prize de anul trecut au fost legenda muzicii rock'n'roll americane Chuck Berry şi regizorul american de teatru şi operă Peter Sellars.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/emmylou-harris-si-evelyn-glennie-premiate-cu-polar-music-prize-pe-2015-13967304
13967304
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.