Egiptul cumpără navele Mistral, după anularea contractului cu Rusia din cauza crizei din Ucraina

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 24 septembrie 2015 81 afişări

Franţa şi Egiptul au încheiat un acord de achiziţionare de către Cairo a celor două nave de război de tip Mistral destinate iniţial Rusiei, care urmează să compenseze costul anulării contractului rus din cauza crizei din Ucraina, relatează Reuters în pagina electronică.

"Ieri (marţi), am stabilit împreună cu preşedintele (egiptean Abdel Fattah) el-Sisi modalităţile şi preţul vânzării acestor (bastimente) Mistral, iar Franţa va asigura, deci, livrarea acestor nave, fără să piardă ceva, făcând totodată astfel încât să protejeze Egiptul", a declarat François Hollande mircuri, la sosirea la Consiliul European dedicat crizei refugiaţilor, la Bruxelles.

Potrivit anturajului ministrului Apărării Jean-Yves Le Drian, acest acord implică aproximativ 950 de milioane de euro, o sumă care corespunde celei rambursate de către Franţa Rusiei.

Încheiat în 2011 în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy, contractul de vânzare către Rusia a navelor Vladivostok şi Sevastopol a fost suspendat sine die în noiembrie 2014 de către succesorul acestuia, François Hollande, din cauza rolului Moscovei în conflictul ucrainean.

Rusia este acuzată că-i susţine pe rebelii separatişti proruşi în estul Ucrainei. Parisul a anunţat la începutul lui august anularea contractului de vânzare către Rusia a acestor două bastimente de proiecţie şi comandament (BPC).

"Există un sentiment de satisfacţie (...) că am soluţionat dosarul (...) în mai puţin de şase săptămâni", a comentat o sursă apropiată lui Jean-Yves Le Drian.

Negocieri au fost purtate cu aproximativ zece ţări, inclusiv Egiptul. Potrivit anturajului lui Le Drian, acordul cu Cairo prevede formarea echipajelor egitene, aproximativ 400 de oameni, şi livrarea celor două nave în martie.

- Fără transfer de tehnologie

Contractul nu prevede, în schimb, nici vreun transfer de tehnologii şi nici vreo facilitate de plată. Însă modul în care Cairo va achita factura nu este precizat. În ceea ce priveşte înarmarea celor două nave, problema rămâne "deschisă", potrivit aceloraşi surse.

Preţul adaptărilor necesare trecerii de la amenajările ruseşti la nevoile Marinei egiptene este evaluat de Paris la câteva milioane de euro.

"Nivelul de adaptare este mult inferior" celui în cazul în care cele două BPC-uri ar fi fost revândute altei ţări, dă asigurări anturajul ministrului.

Cairo a semnat recent cu Parisul mai multe contracte importante în domeniul înarmării. Potrivit unei surse diplomatice, ele sunt finanţate de către Arabia Saudită.

Dassault Aviation a livrat pe 20 iulie primele trei avioane de luptă de tip Rafale, care n-au mai fost exportate anterior de către constructorul francez. Ele fac parte dintr-o comandă de 24 de unităţi, dată de Cairo în februarie.

Această comandă se înscrie într-un contract în valoare de 5,2 miliarde de euro, alături de rachete şi o fregată.

Potrivit anturajului lui Jean-Yves Le Drian, Marina egipteană va fi echipată, până în 2020, cu şapte nave de fabricaţie franceză, inclusiv cele două BPC-uri şi fregata. Celelalte patru nave ar putea să fie corvete din clasa Gowind.

De asemenea, în primăvara viitoare sunt prevăzute exerciţii comune cu armata egipteană.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANŢA,
EGIPT,
RUSIA
/actualitate/egiptul-cumpara-navele-mistral-dupa-anularea-contractului-cu-rusia-din-cauza-crizei-din-ucraina-14744752
14744752
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.