Efectul de bumerang

Postat la 04 septembrie 2007 11 afişări

Dintr-un instrument de presiune asupra guvernului condus de Calin Popescu- Tariceanu, motiunea de cenzura pe care PSD s-a angajat inca o data saptamana trecuta ca o va depune pe 10 septembrie incepe sa fie privita tot mai mult ca o proba de maraton politic pentru conducerea partidului.

Dintr-un instrument de presiune asupra guvernului condus de Calin Popescu- Tariceanu, motiunea de cenzura pe care PSD s-a angajat inca o data saptamana trecuta ca o va depune pe 10 septembrie incepe sa fie privita tot mai mult ca o proba de maraton politic pentru conducerea partidului. Cel putin asa a reiesit din discursurile politicienilor din interiorul si, mai ales, din afara partidului referitoare la intentiile social-democratilor.

 

De departe cea mai pitoreasca atitudine a fost cea a ministrului liberal al apararii, Teodor Melescanu, care a oferit PSD doar doua variante cu conotatii scatologice in ce priveste motiunea: in traducerea expresiilor fruste ale lui Melescanu, daca va fi adoptata, motiunea va pune pe tava presedintelui Basescu schimbarea din functie a actualului guvern, fara ca PSD sa castige nimic, iar daca motiunea va fi respinsa, evident social-democratii vor avea o problema de credibilitate, care se va rasfrange in primul rand asupra conducerii.

 

Calculele politice inclina, deocamdata, putin spre a doua varianta, luand in calcul instinctul de conservare al parlamentarilor, care nu ar renunta la un an de mandat in favoarea unor alegeri anticipate - pasul previzibil dupa caderea guvernului Tariceanu. De altfel, si consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, fost director al unei case de sondaje, a estimat sansele de convocare a alegerilor anticipate ca "aproape de zero".

 

Aparent fara nicio legatura cu subiectul, presedintele Traian Basescu a mai dat un nou ultimatum Parlamentului sa adopte legea votului uninominal, in caz contrar amenintand ca va convoca un referendum pe aceasta tema concomitent cu alegerile europarlamentare. Miscarea presedintelui de a incerca sa profite de contextul europarlamentarelor a fost comentata si ca exprimand neincrederea ca pana la acea data se va reusi lansarea procedurilor pentru schimbarea actualei majoritati parlamentare, care nu a reusit sa respecte nici precedentul ultimatum, din primavara, pe aceeasi tema.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/efectul-de-bumerang-2513221
2513221
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.