"Dumnezeu se îmbracă de la second-hand", regizat de Ion Caramitru, în premieră absolută la TNB

Autor: Dorina Călin Postat la 02 decembrie 2014 89 afişări

Spectacolul "Dumnezeu se îmbracă de la second-hand", de Iulian Margu, pus în scenă de regizorul Ion Caramitru, va avea premiera absolută pe 12 şi 13 decembrie, de la ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti (TNB).

Piesă românească în două acte, satiră învăluită în ritmurile valsului, "Dumnezeu se îmbracă de la second-hand" este o surprinzătoare poveste a unei familii traversând deceniile şi a unui pian de marcă, pe turnanta istoriei, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Ion Caramitru, directorul Teatrul Naţional, mărturiseşte că se afla în căutarea unui text provocator cum este acesta: "Eu am fost mâna a doua care a atins textul, la second-hand cum s-ar zice, prima dată aflându-se în mâinile lui Horaţiu Mălăele, care ar fi montat-o probabil la Râmnicu-Vâlcea. Cred că Dumnezeu a vrut să ajungă la mine. O piesă cu o structură de text în puzzle, cel puţin aşa am văzut-o eu. Povestea de bază este desfăcută în mai multe compartimente, reprodusă în mai multe epoci, refăcută abia în final pentru înţelegerea deplină a poveştii. Ca stil, are şi un soi de umor frust şi unul de derivat, are foarte multe trimiteri într-o simbolistică care sparge tiparele timpului şi spaţiului".

La rândul său, Iulian Margu a declarat: "Piesa este o scurtă istorie a României moderne povestită cu ajutorul unui pian fermecat . Premiera aceasta este o mare mândrie a mea. Suprema consacrare a unui dramaturg, cum spunea Tudor Popescu, este să fie jucat de Teatrul Naţional, alături de clasicii universali".

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Dorin Andone, Lari Giorgescu, Carmen Ungureanu, Teodora Mareş, Eduard Adam, Armand Calotă, Fulvia Folosea, Ioan Andrei Ionescu, precum şi copiii Emma şi Theodora Calotă. Un rol important în acest spectacol îl are şi actriţa Florina Cercel.

Spectacolul se va juca în avanpremieră sâmbătă şi duminică, de la ora 19.30.

Dramaturgul Iulian Margu s-a născut pe15 ianuarie 1958. Scrie teatru şi regizează încă din anii '80. În timpul liceului a înfiinţat o trupă de teatru de tineret. Şi-a construit cariera între două pasiuni, balansând cu simţ artistic între teatru şi film. Între primele piese, scrise la încurajarea dramaturgului Tudor Popescu, se numără "Avantajul liftului asupra scărilor", "Caria dintelui de aur", "Cântec de leagăn pe muzică rock", "Lovitura de pedeapsă". De dată mai recentă sunt "Statuia căreia îi miroseau picioarele" ("Un poet şi 1/2"), pusă în scenă la teatrul "Anton Pann" din Râmnicu-Vâlcea, "Dumnezeu se îmbracă de la second hand" (2012), "Despre Satana numai de bine", "Harta turistică a iadului", "Un oaspete neaşteptat" şi "Ghidul sinucigaşului", cea mai recentă realizare - prezentată în acest an, la Teatrul Ariel din Râmnicu-Vâlcea, în regia autorului. Majoritatea sunt comedii satirice, autorul fiind permanent atent cu rolul teatrului ca oglindă a societăţii, o oglindă care nu doar reflectă, dar te şi obligă să interacţionezi, se arată în comunicatul citat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TNB,
ION CARAMITRU,
SPECTACOL
/actualitate/dumnezeu-se-imbraca-de-la-second-hand-regizat-de-ion-caramitru-in-premiera-absoluta-la-tnb-13695221
13695221
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.