Dosarul Roşia Montană: PSD dă vina pe Dacian Cioloş, Ludovic Orban şi USR pentru prejudiciile de 2 miliarde dolari pe care s-ar putea să le plătească România

Autor: Roxana Rosu Postat la 05 februarie 2024 28 afişări

Dosarul Roşia Montană: PSD dă vina pe Dacian Cioloş, Ludovic Orban şi USR pentru prejudiciile de 2 miliarde dolari pe care s-ar putea să le plătească România

PSD dă vina pe Dacian Cioloş pentru ”situaţia critică în care se află România” în litigiul cu Gabriel Resources cu privire la proiectul Roşia Montană, considerând că fostul premier este principalul vinovat în acest caz, potrivit unui comunicat de presă.

De asemenea, PSD este de părere că la fel de vinovat este şi fostul premier Ludovic Orban, ”care a dispus reluarea procedurii de înscriere a Roşia Montană în Patrimoniul UNESCO, după ce Guvernul PSD solicitase întreruperea procedurii până la soluţionarea litigiului”, dar şi USR, căruia îi revine ”o mare parte din răspundere”.

Reactia de luni a PSD vine după ce săptămâna trecută subiectul Roşia Montană a revenit în atentia publică, în conditiile în care instanta de la Washington ar urma să dea zilele acestea o decizie finală în procesul intentat de Gabriel Resources statului român.

Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a dat vina pe Dacian Cioloş pentru situatia în care se află România, care ar putea fi nevoită să achite dezbăgubiri de 2 miliarde dolari. La rândul lui, Cioloş a aruncat vina asupra unui alt fost premier, Victor Ponta.

Povestea proiectului a început însă în 1998, când compania canadiană Gabriel Resources a cumpărat de la omul de afaceri de origine română Frank Timiş un drept de exploatare a unui zăcământ de aur din Roşia Montană, judeţul Alba.

În proiectul de exploatare a zăcământului, administrat de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), statul român are o participatie de circa 20%.

Gabriel Resources, care detine 80% din proiect, a declarat că a cheltuit peste 500 de milioane de dolari şi, atunci când nu a primit aprobările necesare pentru a începe exploatarea, a înaintat cazul către Centrul Inter­naţional pentru Soluţionarea Litigiilor de Investiţii (ICSID) al Băncii Mondiale de la Washington, solicitând despăgubiri de 2-4 miliarde dolari.

 

Comunicatul integral al PSD:

PSD afirmă categoric că fostul premier Dacian Cioloş este principalul vinovat pentru situaţia critică în care se află România în litigiul cu firma care deţine dreptul de exploatare minieră la Roşia Montană. Cetăţenii români trebuie să ştie acest lucru!

Indiferent de decizia pe care o va comunica instanţa internaţională până la 10 februarie 2024, este evident că atunci când a aprobat depunerea cererii de includere în patrimoniul universal UNESCO a perimetrului de la Roşia Montană, Dacian Cioloş a ştiut că va afecta interesele României în litigiul deja deschis cu deţinătorul dreptului de exploatare. 

Cioloş a ştiut foarte bine că prin acea decizie a încălcat un angajament asumat de statul român şi că toţi contribuabilii din România ar putea fi obligaţi să plătească daune uriaşe, cu un impact negativ uriaş asupra economiei naţionale. Sub acest aspect, Dacian Cioloş se face vinovat de subminarea economiei naţionale şi se descalifică definitiv pentru orice funcţie de demnitate publică. Cioloş nu mai poate cere votul cetăţenilor pe care i-ar putea condamna, prin deciziile sale, la plata unor prejudicii uriaşe!

La fel de vinovat este şi premierul Orban care a dispus reluarea procedurii de înscriere în Patrimoniul UNESCO, după ce Guvernul PSD solicitase întreruperea procedurii până la soluţionarea litigiului. 

De asemenea, o mare parte din răspundere revine USR care s-a lansat în politică pe acest subiect, iar ulterior, prin miniştrii săi din Guvernul Cîţu, s-a opus cu vehemenţă retragerii dosarului de la UNESCO, deşi ministrul Finanţelor de atunci a atras atenţia că România riscă să plătească daune uriaşe cuprinse între 0,5 şi 3,5 miliarde de dolari.

 Aceiaşi protagonişti sunt responsabili şi pentru achiziţiile supradimensionate de vaccinuri COVID, în urma cărora României i se cere să plătească un prejudiciu de 1 miliard de euro. Românii trebuie să ştie din cauza cui riscă să plătească eventualele daune stabilite în procesele internaţionale!

PSD subliniază că nu pune în discuţie nici oportunitatea şi nici impactul de mediu pe care le-ar presupune exploatarea de la Roşia Montană. Problema în cauză este că statul român, prin guvernele de dreapta, care au acordat dreptul de exploatare, a făcut un angajament, pe care Cioloş, Orban şi USR l-au încălcat cu bună ştiinţă, zădărnicind orice posibilitate de a rezolva litigiul pe cale amiabilă.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
psd,
rosia montana,
dacian ciolos,
plati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.