Dosarul "Arhimede": Inspectori şcolari ar fi primit mită pentru a accepta organizarea concursului

Autor: Catalin Lupasteanu Postat la 27 mai 2015 0 afişări

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti au pus sub învinuire, în 6 mai, 48 de persoane, majoritatea cadre didactice, în dosarul în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese, în legătură cu organizarea şi desfăşurarea concursului şcolar Arhimede, prejudiciul produs fiind estimat la 3,14 milioane de euro.

Potrivit ordonanţei de punere sub învinuire, document obţinut de MEDIAFAX, unii inspectori şcolari ar fi primit mită pentru a accepta derularea contra cost şi fără emiterea unor acte contabile a concursurilor şcolare organizat de Asociaţia Arhimede.

"Faţă de aspectele privind derularea contra cost şi fără emiterea unor acte contabile a concursului în cadrul unităţilor de învăţământ, există indicii că acestea sunt cunoscute de reprezentanţii inspectoratelor şcolare şi acceptate, în schimbul unor sume de bani cu titlu de mită, iar profesorii corectori şi cadrele didactice ai căror elevi obţin punctaj maxim beneficiază de eliberarea unor diplome care sunt utilizate la întocmirea dosarelor pentru gradaţiile de merit", se arată în documentul citat.

Anchetatorii susţin că preşedintele Asociaţiei Arhimede, Petruş Alexandrescu, ar fi a încheiat un protocol cu unităţi de învăţământ, dar şi cu inspectoratele şcolare judeţene.

Procurorii mai arată că, în calendarul activităţilor educative regionale şi intrajudeţene şi calendarul activităţilor educative naţionale pentru 2014, întocmite de Ministerul Educaţiei, concursul Arhimede "nu figurează menţionat nici ca activitate şcolară şi nici extraşcolară".

Asociaţia Arhimede a fost înfiinţată în octombrie 2005, iar membri fondatori sunt Petruş Alexandrescu, Ion Chitescu, Diana Olimpia Alexandrescu, Georgeta Alexandrescu, Călin Florinel Vlasie, Florica Alexandrescu, Marcus Solomon şi Octavian Liviu Rădulescu. Preşedintele Asociaţiei Arhimede este Petruş Alexandrescu, care are drept de semnătură la toate unităţile bancare în care există deschise conturi în numele acesteia.

Conform statutului, Asociaţia Arhimede susţine activităţile tinerilor şi profesorilor direcţionate spre performanţă în matematică şi informatică de tip olimpiadă. În acest scop, Asociaţia Arhimede a organizat concursuri, conferinţe, simpozioane, dezbateri, tabere, seminarii, "patrimoniul fiind completat cu taxe de înscriere în asociaţie, cotizaţii, subvenţii, sponsorizări, precum şi daruri manuale şi orice alt tip de donaţii şi venituri, dobândite în condiţiile legii", au arătat procurorii.

Anchetatorii susţin că Asociaţia Arhimede a organizat, de la înfiinţare şi până în prezent, concursul Arhimede la disciplina matematică, sumele provenite din taxa de participare la concurs, în valoare de 25 lei pe elev, fiind colectate de Petruş şi Georgeta Alexandrescu, prin cadrele didactice implicate sau prin comitetele de părinţi, fără a elibera chitanţă, doar pe baza unor tabele cuprinzând listele de prezenţă sau în schimbul unui document tipizat care să ateste participarea la concurs şi faptul că plăţile efectuate ar reprezenta "sponsorizări" sau "donaţii".

"Persoanele care au îndeplinit calitatea de asistent, corector sau coordonator al centrelor de concurs au primit sume de bani direct sau sub formă de bonuri valorice, defalcate din taxele percepute de la elevi astfel: profesor asistent 2,5 lei/elev, profesor corector 3,5 lei/elev, coordonator centru concurs 1,5 lei/elev, iar pentru protocol 1 leu/elev. Unele cadre didactice implicate în activitatea respectivă au invocat faptul că taxele ar fi colectate cu titlu de donaţie în baza unui protocol încheiat cu Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ preuniversitar, reprezentată de preşedintele acesteia, Iulia Mihaela Gună şi Ministerul Educaţiei, în 2 noiembrie 2012", au mai arătat procurorii, în documentul citat.

În 19 mai, procurorii şi poliţiştii au făcut 80 de percheziţii în Capitală şi judeţele Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău, 48 de persoane, majoritatea cadre didactice, fiind duse la audieri şi ulterior puse sub învinuire.

Anchetatorii au făcut atunci percheziţii, printre altele, la Asociaţia Arhimede, colegiile naţionale "Mihai Viteazul", "Spiru Haret" şi "Aurel Vlaicu", Liceul Teoretic "Ştefan Odobleja" şi Colegiul Tehnic "Constantin Brâncuşi", din Capitală, dar şi la Şcoala Spectrum şi la Centrul Educaţional "Rainbow Kinder Campus" din Constanţa, care aparţine unei societăţi controlate de Codruţa Constantinescu, soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi de fina acesteia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DOSARUL ARHIMEDE,
ANCHETĂ,

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/dosarul-arhimede-inspectori-scolari-ar-fi-primit-mita-pentru-a-accepta-organizarea-concursului-14348404
comments powered by Disqus
Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu } Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu }

Într-un articol de copertă recent scriam despre viaţa angajaţilor în open space – observam cât de mici sunt spaţiile alocate angajaţilor în birourile din România, cât de greu este să ne adaptăm la obiceiurile colegilor şi cum, de multe ori, simţim nevoia să facem de acasă lucrurile importante pentru muncă. A trecut doar o lună de atunci, iar glumele „colegului de bancă'' au devenit amintiri, iar open space-ul pare să fi intrat la capitolul istorie. Ce înseamnă experimentul global al muncii de acasă şi care sunt posibilele urmări ale acestuia?

vezi continuarea
ZF.ro
Toate planurile au fost date peste cap. Criza care vine din China Toate planurile au fost date peste cap. Criza care vine din China
Situaţia ciudată: Cel mai nou pacient bolnav de COVID-19 dă peste cap tot ce ştiam. Cum s-a putut întâmpla asta
Mediafax
Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus
Top 10 ţări care îşi vor reveni cel mai rapid la finalul pandemiei de coronavirus, potrivit analiştilor
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.