Doisprezece laureaţi ai premiului Nobel pentru Pace îi cer lui Obama să clarifice problema torturii

Autor: Iuliana Enache Postat la 27 octombrie 2014 35 afişări

Doisprezece laureaţi ai premiului Nobel pentru Pace îi cer preşedintelui Barack Obama să dezvăluie amploarea folosirii torturii de către americani după atentatele din 11 septembrie 2001, cerând publicarea unui raport parlamentar despre tehnicile de interogare folosite de CIA, relatează AFP.

La începutul lui august, Obama, el însuşi laureat al premiului Nobel pentru Pace, a recunoscut în termeni foarte direcţi că Statele Unite au practicat tortura. "Am torturat oameni", a declarat el. Publicarea raportului Senatului cu privire la aceste practici a fost amânată de nenumărate ori din cauza disputei cu CIA, care se opune desecretizării anumitor informaţii.

"Mărturisirea preşedintelui Statelor Unite că ţara sa a practicat tortura este o primă etapă pentru ca aceasta să poată închide un capitol sumbru al istoriei", afirmă această scrisoare semnată, între alţii de arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu şi fostul preşedinte al Timorului Oriental Jose Ramos-Horta.

"Publicarea raportului comisiei pentru Informaţii din Senat va fi o ocazie pentru ţară şi lumea întreagă să vadă, cu anumite detalii, în ce măsură administraţia americană şi reprezentanţii săi au autorizat, ordonat şi practicat tortura pe fiinţe umane", adaugă scrisoarea publicată pe site-ul TheCommunity.com.

După atentatele din 11 septembrie 2001, CIA a capturat zeci de persoane suspectate de legături cu Al-Qaida şi a folosit "tehnici de interogare dure", care includeau privarea de somn, dezbrăcarea deţinuţilor sau simularea înecului.

Când a recunoscut folosirea torturii la începutul lui august, Obama a amintit că a interzis aceste metode încă de la sosirea sa la Casa Albă, dar a avertizat asupra oricărei judecări "prea moralizatoare" a acestei perioade.

În scrisoarea lor, cei 12 laureaţi ai premiului Nobel pentru Pace subliniază că vor fi extrem de atenţi la urmările acestui raport.

"În săptămânile care vor veni, vom fi atenţi, din diferite colţuri ale lumii, la publicarea unui raport al Senatului privind programul torturii Statelor Unite care a plasat ţara la o răscruce de drumuri", scriu ei.

"Rămâne de văzut dacă Statele Unite vor închide ochii la consecinţele actelor lor (...) sau dacă vor lua măsurile necesare pentru regăsirea principiilor pe care se fondează ţara", adugă ei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
NOBEL,
TORTURĂ
/actualitate/doisprezece-laureati-ai-premiului-nobel-pentru-pace-ii-cer-lui-obama-sa-clarifice-problema-torturii-13473222
13473222
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.