Doi membri ai Comisiei de Etică a UNATC au demisionat în urma scandalului din instituţie

Autor: Dorina Călin Postat la 28 mai 2015 0 afişări

"Pentru că a început să se scrie - cu nume - despre componenţa comisiei de etică a UNATC care a decis ieri sancţionarea mea prin desfacerea contractului de muncă, simt nevoia să menţionez scurt că domnii Mircea Ciocâltei şi Mihaela Petre, cei doi membri ai acesteia care se pare că au votat împotriva acestei decizii, şi-au înaintat astăzi demisiile din comisie. Vreau să le mulţumesc mult nu doar pentru că s-au împotrivit sancţiunii, ci pentru că au recunoscut în felul acesta că nu există probe pentru o asemenea decizie", a scris criticul de film Andrei Rus, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Andrei Rus îi mulţumeşte lui Laurenţiu Damian (fostul preşedinte al Senatului UNATC, n.r.), pentru că i-a luat apărarea la şedinţa cu membrii Senatului, care a avut loc miercuri.

"(...) printre puţinii colegi care mi-au luat ieri apărarea în Senat - şi se pare că cel mai pasional - se numără domnul Laurenţiu Damian, cu care am avut în urmă cu două luni un schimb de mesaje publice care l-au condus, după toate aparenţele (şi cu mult sprijin din partea fiului domniei sale), la a-şi reanaliza anumite atitudini şi, într-un final, la a-şi prezenta demisia din funcţia de conducere pe care o deţinea (de preşedinte al Senatului). Nu pot decât să salut faptul că domnul Damian pare că se află într-un proces în care redevine încet, încet omul care în urmă cu 20 de ani se lupta cu cenzura ceauşistă care punea gând rău filmelor sale ireverente. Deoarece chiar cred că oamenii se pot schimba în timp, intenţionez să îl susţin cu tot ce voi putea (păstrând, totuşi, o mică rezervă), şi cu cât mai puţine resentimente, în acest demers. De altfel, e singurul din conducerea UNATC care pare că îşi recunoaşte anumite greşeli (unele destul de grave) pe care le-a făcut în trecut şi că intenţionează să şi acţioneze pentru a şi le corecta, atât cât se va putea. Îi mulţumesc încă o dată pentru poziţia tranşantă pe care şi-a exprimat-o ieri în Senat, în ciuda faptului că o parte a celor prezenţi se pare că au aruncat diverse cuvinte nu tocmai flatante şi înspre domnia sa", a mai scris Andrei Rus.

Comisia de Etică a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică a propus desfacerea contractului de muncă al lectorului universitar Andrei Rus, din cauză că acesta ar fi făcut afirmaţii care ar fi lezat imaginea UNATC, Senatul instituţiei urmând să ia o decizie în perioada următoare.

Adrian Titieni, rectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că Senatul instituţiei va lua decizia dacă va fi sau nu desfăcut contractul de muncă al lui Andrei Rus, precizând că "lucrurile sunt departe de a fi aşa cum sunt zugrăvite" de criticul de film.

"Este decizia Comisiei de Etică, dânsul (Andrei Rus, n.r.) probabil o să facă contestaţie. Decizia a fost luată pentru că prin mediile de informare online şi prin presă au adus atingere imaginii şcolii", a spus Adrian Titieni, referindu-se atât la afirmaţiile făcute de Andrei Rus, cât şi la cele ale lui Andrei Gorzo, care este la rândul său profesor al UNATC. Şi Andrei Gorzo este vizat de Comisia de Etică a UNATC, cazul său urmând să fie discutat în iunie.

Senatul UNATC va lua o decizie, după ce va analiza contestaţia lui Andrei Rus, care poate fi făcută în termen de 15 zile de la comunicarea oficială a acesteia.

Pe de altă parte, Adrian Titieni a mai spus că din punctul său de vedere această chestiune este "hazardată", precizând că nu înţelege ce îi determină pe aceştia să aducă acuzaţii altor profesori ai UNATC. În acest caz, el s-a referit la schimburi de replici în mediul online între Andrei Rus şi alţi membri ai UNATC, printre care Florin Zamfirescu şi Doru Ana.

"În ceea ce priveşte acuzaţiile de homofobie şi antisemitism despre care vorbeşte, acestea trebuie dovedite. Dar este un lucru care depăşeşte cadrul instituţional", a spus Adrian Titieni, precizând că instituţia pe care o conduce se delimitează de orice afirmaţii care pot fi considerate a fi antisemite şi homofobe.

În ceea ce priveşte propunerea făcută de Comisia de Etică, referitor la desfacerea contractului de muncă al lui Andrei Rus, Adrian Titieni a spus că în astfel de cazuri "prerogativele rectorului sunt limitate", Senatul instituţiei fiind cel care poate să decidă.

În opinia lui Adrian Titieni, tot acest scandal este de fapt "un fel de campanie electorală negativă" la adresa sa, care nu are însă niciun fundament, pentru că nu îşi doreşte un nou mandat de rector al UNATC.

"Eu nu sunt interesat nici de finalul acestui mandat, care expiră în decembrie", a spus Titieni, fără a preciza dacă intenţionează sau nu să demisioneze din funcţie.

Totodată, rectorul UNATC a spus că Andrei Rus a fost "nu numai susţinut, ci chiar îmbrăţişat" de către conducerea Universităţii în dezvoltarea proiectului revistei Film Menu. Adrian Titieni a mai afirmat că tirajul revistei a fost înjumătăţit în iulie 2014, când nu a apărut nimic în mass-media referitor la această problemă, sugerând că acest conflict a izbucnit tocmai pentru că urmează să îi expire mandatul de rector al UNATC la sfârşitul anului.

"În presă a apărut nemulţumirea în martie 2015, iar acum suntem aproape în iunie 2015 (...) Nici măcar nu a fost decizia mea", a spus Titieni, referitor la reducerea tirajului Film Menu.

"Lucrurile sunt pe departe de a fi aşa cum le zugrăvesc aceşti oameni", a spus Adrian Titieni. El a mai afirmat că în acest conflict sunt implicate mai multe personalităţi, fiecare cu orgoliul său, şi care încearcă să evite normele şi procedurile din cadrul UNATC.

Totodată, Adrian Titieni a explicat că se pune accent pe acest scandal şi se pierd din vedere aspecte mult mai importante cu care se confruntă UNATC.

"Faptul că am pierdut Casandra n-a interesat pe nimeni. Faptul că Universitatea a achiziţionat o clădire (în spatele Teatrului Naţional din Bucureşti, n.r.) pentru laboratoare de film nu interesează pe nimeni. Faptul că suntem subfinanţaţi nu interesează pe nimeni. Povestea asta nu este de folos nimănui, nu ştiu cum vom ieşi din ecuaţie, dar e păcat", a mai spus Adrian Titieni.

Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit în martie 2015, când redacţia revistei Film Menu, coordonată de criticul de film Andrei Rus, proiect iniţiat şi sprijinit de UNATC şi realizat în proporţie de 90% de studenţi ai facultăţii de film din cadrul universităţii, publica o scrisoare deschisă adresată rectorului Universităţii, Adrian Titieni, în care susţinea că, "în luna iulie a anului 2014, consiliul de administraţie al UNATC - din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron şi Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoşeneanu (Film) şi Paul Chiribuţă (Teatru), preşedintele Senatului, Laurenţiu Damian (care între timp a demisionat din funcţie, n.r.), şi directorul general administrativ, Emil Banea - a hotărât, în absenţa decanului Facultăţii de Film, înjumătăţirea bugetului şi a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări".

Pe de altă parte, pe 17 martie, conducerea UNATC a precizat că "revista Film Menu NU este în pericol!", adăugând că "niciodată nu s-a pus problema desfiinţării acestei reviste". De asemenea, conducerea UNATC a spus că aşteaptă "scuze public, erori se pot produce oricând şi de către oricine". "Un lucru este cert: nici rectorul Adrian Titieni, nici conducerea universităţii nu au pus vreodată în discuţie suprimarea revistei sub orice formă", se mai arăta în comunicatul UNATC.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
COMISIA DE ETICĂ,
UNATC,
ANDREI RUS

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/doi-membri-ai-comisiei-de-etica-a-unatc-au-demisionat-in-urma-scandalului-din-institutie-14356291
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Vom ajunge să dăm şi noi ture prin cimitir. Cimitirul economic va fi plin de morţi care nu vor supravieţui crizei Vom ajunge să dăm şi noi ture prin cimitir. Cimitirul economic va fi plin de morţi care nu vor supravieţui crizei
Măsuri fără precedent luate de Kaufland. Angajaţii sunt primii vizaţi
Mediafax
Boris Johnson, depistat pozitiv cu coronavirus: ”M-am autoizolat, dar voi continua să conduc guvernul şi să-mi exercit atribuţiile şi responsabilităţile prin video conferinţă” Boris Johnson, depistat pozitiv cu coronavirus: ”M-am autoizolat, dar voi continua să conduc guvernul şi să-mi exercit atribuţiile şi responsabilităţile prin video conferinţă”
Modelul de declaraţie pe proprie răspundere, necesară pentru a putea ieşi din casă, a fost actualizat şi simplificat. Descarcă de AICI NOUA VARIANTĂ
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie:  "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!" O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie: "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!"
Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: As pune corturi mari la granita si as tine acolo lumea in carantina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.