Doi apropiaţi ai lui Coulibaly, inculpaţi şi încarceraţi în ancheta privind atacurile de la Paris

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 14 martie 2015 32 afişări

Doi suspecţi reţinuţi în urma atacurilor armate de la Paris au fost inculpaţi pentru "participare la o grupare teroristă în vederea comiterii de crime" şi încarceraţi, în cadrul unei proceduri judiciare demarate la 20 ianuarie, relatează postul francez BFMTV în pagina electronică de sâmbătă.

Potrivit postului, unul dintre suspecţi a schimbat cu Amedy Coulibaly, autorul atacului de la magazinul alimentar cu specific evreiesc Hyper Casher, aproximativ 600 de SMS-uri în perioada septembrie 2014-6 ianuarie 2015, cu o zi înainte de atacul armat la sediul revistei de satiră Charlie Hebdo. Avocatul său pretinde că relaţia celor doi era "amicală". ADN-ul celuilalt bărbat inculpat a fost găsit pe un taser - o armă cu şocuri electrice - în interiorul Hyper Cacher.

Primul, prezentat de autorităţi doar cu prenumele Amar, în vârstă de 33 de ani, era cunoscut Direcţiei Generale pentru Securitate Internă (DGSI). Cu o zi înainte de atacul de la Charlie Hebdo, telefonul său mobil ar fi fost reperat în apropiere de domiciliul lui Amedy Coulibaly. Potrivit unui comunicat al parchetului, Amar s-ar fi întâlnit cu autorul atacului de la Hyper Cacher "de peste zece ori în regiunea pariziană" în perioada în care au schimbat SMS-uri, în special în zilele de cinci, inclusiv pe 5 ianuarie.

El l-a cunoscut pe Amedy Coulibaly în Închisoarea Villepinte, unde a fost încarcerat în perioada februarie 2010-iulie 2013. Avocatul său, Régis Meliodon, a dat asigurări că cei doi erau simpli prieteni şi consideră că este necesar ca acesta "să ofere explicaţii despre legăturile strânse pe care le avea cu domnul Coulibaly". "I se reproşează că s-a aflat în legătură, în mai multe rânduri cu domnul Coulibaly, iar instrucţia va demonstra, sper, că era vorba doar despre relaţii amicale", a declarat avocatul pentru BFMTV.

"Este un musulman normal, (nu are) absolut nimic a face cu teze teroriste sau teze islamiste. Absolut nimic. (Este) un băiat normal, francez de origine algeriană", l-a descris Meliodon. Potrivit unui comunicat emis de Procurorul Republicii, el este "deţinut în prezent în cadrul unei cereri de extrădare formulate de către autorităţile judiciare spaniole, în urma unui mandat european de arestare emis pe 12 iunie 2013", pentru trafic de stupefiante şi deţinere de arme.

ADN-ul celuilalt suspect, inculpat câteva ore mai târziu, vineri, a fost găsit pe mânerul unui taser găsit în interiorul Hyper Cacher, la Porte de Vincennes, "în cazul lui Amédy Coulibaly", precizează parchetul. Tânărul prezentat numai cu prenumele Said, în vârstă de 25 de ani, a fost, potrivit aceleiaşi surse, "condamnat în patru rânduri pentru comiterea unor fapte violente în grup, tentativă de furt în circumstanţe agravante, conducere în stare de ebrietate (...), furt şi refuz de a se supune" autorităţilor.

Anchetatorii au putut să stabilească faptul că Amar şi Said au avut peste 1.200 de contacte telefonice din februarie 2014 şi până în ianuarie 2015 şi că "se frecventau regulat". "Ei şi-au distrus împreună cardurile SIM ale telefoanelor mobile" pe 9 ianuare, în ziua atacului la Hyper Cacher.

Alţi patru apropiaţi ai lui Amedy Coulibaly au fost plasaţi în arest preventiv luni, o măsură care a fost prelungită ulterior pentru trei dintre ei. Două astfel de măsuri au fost ridicate pe 10 şi 12 martie.

Pista susţinerii logistice de care ar fi beneficiat Coulibaly a permis deja anchetatorilor să aresteze, la sfârşitul lui ianuarie, patru dintre apropiaţii săi, singurele persoane inculpate până în prezent în cadrul anchetei asupra atacurilor armate comise la Paris la începutul lui ianuarie, soldate cu 17 de morţi şi care s-au încheiat cu uciderea celor trei atacatori de către forţele speciale franceze.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANŢA,
ATACURI,
ANCHETĂ
/actualitate/doi-apropiati-ai-lui-coulibaly-inculpati-si-incarcerati-in-ancheta-privind-atacurile-de-la-paris-13985788
13985788
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.