Dmitri Rogozin: Franţa va livra Rusiei la 14 noiembrie primul portelicopter Mistral

Autor: Ioana Bojan Postat la 29 octombrie 2014 34 afişări

Franţa va livra Rusiei la 14 noiembrie primul portelicopter Mistral, a anunţat vineri vicepremierul rus Dmitri Rogozin, responsabil de complexul militaro-industrial rus, relatează AFP.

Societatea "Rosoboroneksport (responsabilă de exporturile şi importurile ruseşti de armament) a primit o invitaţie pentru 14 noiembrie la Saint-Nazaire, unde se află 360 de marinari ruşi (...) pentru a-i fi predată Rusiei prima navă «Vladivostok» şi pentru lansarea la apă a celei de-a doua", denumită "Sevastopol", a declarat Rogozin, citat de agenţiile de presă ruse.

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a indicat marţi că preşedintele francez, Francois Hollande, va lua o decizie privind livrarea controversată a navei Mistral Rusiei "în cursul (lunii) noiembrie".

Franţa a semnat, în 2011, un contract de 1,2 miliarde de euro pentru livrarea a două nave Mistral Rusiei. Acestea sunt nave de război polivalente care pot transporta elicoptere, tancuri sau pot găzdui un stat major.

Criticată dur în contextul crizei ucrainene de Washington şi celelalte membre NATO, inclusiv ţările baltice şi Polonia, decizia de a livra prima navă Rusiei a fost amânată de preşedintele francez Francois Hollande până la sfârşitul lui octombrie, în condiţiile în care Moscova este acuzată că îi susţine pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Hollande a precizat la 16 octombrie că va condiţiona livrarea navelor Mistral Rusiei de o aplicare integrală a planului de pace în Ucraina şi de respectarea deplină a armistiţiului între armata ucraineană şi separatiştii proruşi.

Acest armistiţiu este încălcat însă aproape zilnic de protagoniştii conflictului, care s-a soldat cu peste 3.700 de morţi din aprilie şi până în prezent, potrivit ONU.

Denumită "Vladivostok", prima dintre cele două nave de război comandate de Rusia a efectuat în ultimele săptămâni teste pe mare, în zona Saint-Nazaire.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
FRANŢA,
MISTRAL
/actualitate/dmitri-rogozin-franta-va-livra-rusiei-la-14-noiembrie-primul-portelicopter-mistral-13477889
13477889
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.