Discount de 50 de milioane de dolari la o casă: Un conac din Londra a fost vândut pentru mai puţin de 130 de milioane de lire sterline, cu un discount de peste 50 mil. lire faţă de preţul cerut, semn că majorarea costurilor de dezvoltare şi plecarea cumpărătorilor ruşi bogaţi lovesc în plin vârful pieţei imobiliare din Londra

Postat la 04 septembrie 2022 41 afişări

Discount de 50 de milioane de dolari la o casă: Un conac din Londra a fost vândut pentru mai puţin de 130 de milioane de lire sterline, cu un discount de peste 50 mil. lire faţă de preţul cerut, semn că majorarea costurilor de dezvoltare şi plecarea cumpărătorilor ruşi bogaţi lovesc în plin vârful pieţei imobiliare din Londra

 Un conac cu vedere spre Regent's Park a fost vândut pentru mai puţin de 130 de milioane de lire sterline, cu un discount de peste 50 de milioane de lire sterline faţă de preţul cerut, semn că majorarea costurilor de dezvoltare şi plecarea cumpărătorilor ruşi bogaţi afectează vârful pieţei imobiliare din Londra, scrie FT. 

Omul de afaceri indian Ajay Kalsi a ajuns la un acord pentru a cumpăra 1-18 York Terrace East, un şir de locuinţe clasificate de gradul I, cu o suprafaţă de 95.000 de metri pătraţi, potrivit a patru persoane care au cunoştinţă despre această tranzacţie.

Vânzarea la preţ redus pune capăt unui capitol dificil pentru foştii proprietari ai proprietăţii proiectate de John Nash, oferind în acelaşi timp o perspectivă rară asupra provocărilor pe care le presupune operarea în partea de sus a pieţei imobiliare din capitală.

Dezvoltatorul Zenprop a cumpărat proprietatea în 2016, iar directorul executiv al companiei, Derrick Beare, a declarat pentru Financial Times în 2020 că obiectivul său era să obţină autorizaţia de construire, să renoveze blocul din anii 1820, să prelungească contractul de închiriere cu deţinătorul liber de sarcini The Crown Estate şi să vândă.

Dar planul dezvoltatorului de a revinde proprietatea pentru a obţine un profit s-a deteriorat pe măsură ce piaţa imobiliară s-a schimbat. Preţurile medii pentru locuinţele "prime" din Londra sunt cu 17,6% sub nivelul maxim din 2014, potrivit agentului imobiliar Savills.

"A fost un proces lung, o experienţă teribilă. [A fost] Brexit, o pandemie şi apoi un război. Acum piaţa este cu adevărat dificilă din cauza creşterii costurilor de construcţie", a declarat o persoană implicată în vânzare.

Cumpărătorii străini înstăriţi sunt un pilon al pieţei prime din Londra, dar numărul lor a scăzut în timpul pandemiei Covid şi încă nu şi-a revenit. Cumpărătorii ruşi, cândva obişnuiţi în centrul Londrei, au fost o prezenţă în declin în ultimii ani şi au dispărut aproape complet de la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina la începutul acestui an.

"Evident, nu există ruşi, puţini chinezi şi foarte puţini cumpărători arabi", a declarat Andrew Langton, preşedintele Aylesford International, compania care comercializează York Terrace East alături de Savills.

Super-bogaţii autohtoni au umplut golul de pe piaţa imobiliară de lux, parcându-şi banii în case de peste 5 milioane de lire sterline într-un ritm record, potrivit Savills. Chiar şi aşa, cumpărătorii de locuinţe care caută un refugiu în faţa inflaţiei în creştere nu vizează proiecte de renovare complexe precum York Terrace East.

Din cauza spiralei costurilor de construcţie, cauzată de inflaţie şi de creşterea ratelor dobânzilor, preţul de reamenajare a York Terrace East va fi probabil mai mare de 100 de milioane de lire sterline, potrivit unor persoane care cunosc proprietatea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
londra,
discount

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.