Din nou scoase la vanzare

Postat la 06 martie 2006 7 afişări

Fostul presedinte al AVAS, Mihai Ursache, sustinea in octombrie trecut ca pentru privatizarea uzinei de material rulant Electroputere Craiova se afla "in negocieri finale" cu companii straine de mare calibru, ca General Electric, Bombardier si Siemens. Plus asociatia salariatilor societatii.

Fostul presedinte al AVAS, Mihai Ursache, sustinea in octombrie trecut ca pentru privatizarea uzinei de material rulant Electroputere Craiova se afla "in negocieri finale" cu companii straine de mare calibru, ca General Electric, Bombardier si Siemens. Plus asociatia salariatilor societatii. Intre timp insa, candidatii cu nume sonore au disparut, fiindca nu erau interesati decat de anumite activitati ale Electroputere si nu sa cumpere integral activele. La sfarsitul anului trecut, autoritatile vorbeau de un consortiu intre Siemens, firma greceasca DAB si firma Energobit din Cluj. 

Intre timp, negocierile cu FMI au pus noul guvern in fata optiunii intre privatizarea si lichidarea societatii din Craiova, aflata de ani de zile intr-o situatie financiara proasta (pe anul trecut, cifra de afaceri a Electroputere a scazut cu 13% fata de 2003, la 42,7 milioane de euro, pierderile au crescut cu 50%, la un milion de euro, iar datoriile restante s-au ridicat la 25 de milioane de euro). La 10 februarie, noul termen fixat pentru depunerea ofertelor de privatizare, pe masa AVAS nu se gaseau decat doua oferte de la doua consortii romanesti: unul format de firmele Somes Dej si Contactoare Buzau, apartinand de grupul Serviciile Comerciale Romane, controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, celalalt format de firmele Cuprom, producator de cupru si laminate, si Amteck Investitii, impreuna cu persoana fizica Gheorghe Nitu. Primului consortiu i s-ar putea adauga aceeasi Energobit din Cluj, care se aratase interesata si anul trecut de Electroputere.

In ceea ce priveste cealalta mare societate a carei privatizare o cere acum FMI, Tractorul Brasov, ultimele informatii din partea AVAS dateaza din noiembrie-decembrie 2004, dupa ce devenise clar ca negocierile cu firma italiana Landini, incepute de fosta APAPS (foto) au esuat. AVAS a vorbit atunci de cinci noi oferte, exprimate de holdingul turcesc Sanko, de firma italiana Same Deutz, de grupul indian Mahindra & Mahindra, de producatorul autohton de utilaj agricol MYO-O si de un consortiu romanesc de firme din industria agroalimentara, intre care holdingul Interagro, condus de omul de afaceri Ioan Niculae.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/din-nou-scoase-la-vanzare-2510431
2510431
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.