Din Caraibe înapoi la Târgu-Mures. Povestea românului care a ajutat la crearea celui mai bun restaurant din Europa

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 31 octombrie 2017 567 afişări

Din Caraibe înapoi la Târgu-Mures. Povestea românului care a ajutat la crearea celui mai bun restaurant din Europa
Din Caraibe înapoi la Târgu-Mures. Povestea românului care a ajutat...

Marius Danciu este unul dintre cei 14 români care au fost aleşi în urmă cu zece ani de reţeaua Ritz Carlton în urma unui proces selecţie extrem de riguros, pentru a lucra în cadrul reţelei hoteliere.

La 38 de ani, este somelier al hotelului de cinci stele Privo din Târgu Mureş, al cărui restaurant a fost desemnat ca fiind cel mai bun din Europa în cadrul concursului Haute Grandeur Global Hotel & SPA Awards Gala.

Marius Danciu s-a întors în ţară în 2013, după ce a lucrat vreme de opt ani în cadrul reţelei Ritz Carlton. Şi nu oriunde, ci în insula Grand Caiman din Caraibe. Născut la Târgu Mureş, a absolvit liceului economic, cu specializarea turism, apoi o şcoală profesională cu specific de alimentaţie publică şi a început o facultate de management dar în urmă cu zece ani a fosr recrutat de lanţul hotelier Ritz. „A fost primul meu job în afara României”, povesteşte el, fiind unul dintre cei 14 români care au fost selectaţi după un proces în care s-au înscris 400 de oameni. Pentru a fi aleşi au trecut prin şapte etape de selecţie, iar primele şase au fost interviuri psihologice, pentru a determina dacă sunt potriviţi cu domeniul ospitalităţii, pentru că, explică Danciu, „e important să-ţi facă plăcere să-i seerveşti pe alţii”.

Când a ajuns în Caraibe a participat la toate pregătirile pentru deschiderea unui hotel şi spune că „a fost o experienţă extraordinară, inedită, pentru că am văzut partea de organizare, ce faci înainte de a deschide un hotel. A fost o şansă pentru mine să pot lucra la un asemenea nivel şi să văd cum se formează o echipă care a câştigat ulterior tot felul de premii şi recunoaşteri la nivel internaţional”. Poziţia de chelner a fost primul pas în cariera sa la Ritz, a urmat apoi experienţa în cadrul departamentului care se ocupa de organizarea banchetelor, a evenimentelor de mari dimensiuni, ulterior a lucrat într-un restaurant (Steak House) din cadrului hotelului iar apoi, vreme de patru ani, a lucrat pentru cel mai exclusivist restaurant din Caraibe, din cadrul Ritz Carlton, sub semnătura Chefului Eric Ripert, unul dintre cei mai buni bucătari din lume. Echipa din care făcea parte la acel moment a câştigat premii cum sunt cele pentru Cel mai bun restaurant din Caraibe, Cel mai bun restaurant din cadrul reţelei Ritz Carlton („e lucru mare să fii vreme de trei ani pe primul rând din mai bine de 200 de restaurante din întreaga lume”).

În urmă cu circa 8-9 ani, şi-a descoperit pasiunea pentru vinuri şi a început formarea sa ca somelier, fiind încurajat să se specializeze; a urmat cursuri de şcolatizare în cadrul companiei şi spune că a avut şansa să lucreze cu cei mai buni somellieri din lume, „oameni extraordinari, cu recunoaştere internaţională şi am avut privilegiul să gust cele mai exclusiviste vinuri din lume, pe care nu ţi le poţi permite o viaţă întreagă, nu numai din prisma preţului, ci şi pentru că sunt foarte rare. Nu orice somelier, chiar foarte bun, are această ocazi”. În plus, de-a lungul anilor a intrat în contact cu celebrităţi din lumea vinurilor, şi enumeră emoţionat câţiva dintre monştrii sacri ai domeniului, ca Gaia Gaja, fiica lui Angelo Gaja, proprietarul celei mai exclusiviste crame italiene. asemenea experienţe te marchează o viaţă întreagă şi îţi dau speranţe şi îţi dezvoltă pasiunea. Spune tranşant că pentru el lumea vinului este o pasiune şi că este important să nu primeze alte lucruri, ca latura financiară, care este importantă. Despre ritmul de muncă spune că era foarte lejer, de 6-7 ore pe zi, cinci zile pe săptămână, era „plătit regeşte”, între 5.000 şi 8.000 de dolari pe lună, iar soţia câştiga 4.000 de dolari pe lună. „Nu banii ne-au alungat de-acolo şi avem o relaţie foarte bună cu echipa, cu numeroase promovări şi eu şi ea, dar am vrut o familie şi am hotărât că nu aspectul financiar este cel mai important”, afirmă Marius Danciu.

La sfârşitul lui 2013 s-a întors în România împreună cu soţia sa, o româncă care a lucrat la Ritz. „În Caraibe era foarte frumos, dar nu era acasă. Jobul era perfect, dar am avut alte motive să ne întoarcem, şi am primit oferta de a lucra aici după ce venisem să luăm cina la Privo. A fost o discuţie, a doua zi am venit să vorbesc cu proprietarii, oameni ambiţioşi cu idei constructive, bine definite, cu răbdare, care nu vor câştiguri imediate”. Hotelul Privo din Târgu Mureş, de cinci stele, a fost deschis în urma unei investiţii de 7 milioane de euro în toamna lui 2013.


 

fii la curent cu cele mai noi analize de business

Urmareste BM pe Facebook

/actualitate/din-caraibe-inapoi-la-targu-mures-povestea-romanului-care-a-ajutat-la-crearea-celui-mai-bun-restaurant-din-europa-16801379
16801379
comments powered by Disqus
Bani mai mulţi, muncitori asiatici sau program flexibil? Cea mai bună soluţie a angajatorilor pentru lipsa de meseriaşi Bani mai mulţi, muncitori asiatici sau program flexibil? Cea mai bună soluţie a angajatorilor pentru lipsa de meseriaşi

Aduc sudori din Vietnam sau bucătari din Nepal, oferă program flexibil angajaţilor, publică salariile oferite în anunţurile de angajare, investesc în şcoli profesionale şi speră să îşi fidelizeze angajaţii astfel încât fenomenul migraţiei externe a meseriaşilor să se diminueze.

vezi continuarea
ZF.ro
SURPRIZĂ majoră: Ce salariu câştigă o casieră de la Kaufland SURPRIZĂ majoră: Ce salariu câştigă o casieră de la Kaufland
S-A TERMINAT cu ”Prima Casă”. Teodorovici anunţă schimbări MASIVE la program. Cine va mai primi banii
ProMotor.ro
A doua ţară din Europa care RENUNŢĂ LA LIMITA DE VITEZĂ DE 130 KM/ORĂ PE AUTOSTRĂZI! A doua ţară din Europa care RENUNŢĂ LA LIMITA DE VITEZĂ DE 130 KM/ORĂ PE AUTOSTRĂZI!
CEL MAI CĂUTAT LOC DE MUNCĂ din România. Se obţine uşor, iar SALARIILE DEPĂŞESC 1000 DE EURO!
Dacă trece această lege, toţi şoferii vor plăti amenzile imediat ce le primesc!
Descopera.ro
MASACRUL pe care autorităţile române îl ţin la secret. Zeci de mii de români au fost UCIŞI atunci de ruşi MASACRUL pe care autorităţile române îl ţin la secret. Zeci de mii de români au fost UCIŞI atunci de ruşi
Ce face ca un BĂRBAT să fie ATRACTIV pentru o femeie. S-a cercetat serios, iar rezultatul este surprinzător
Este cel mai mare FURT din istorie? Un AISBERG a fost furat cu totul, însă asta nu este cel mai ŞOCANT
Go4it.ro
PERICOL pentru toţi utilizatorii de Windows! O aplicaţie care se găseşte instalată pe majoritatea computerelor poate permite hackerilor să te SPIONEZE PERICOL pentru toţi utilizatorii de Windows! O aplicaţie care se găseşte instalată pe majoritatea computerelor poate permite hackerilor să te SPIONEZE
LOVITURĂ gravă pentru HUAWEI. SAMSUNG S10 are cameră mai bună decât telefoanele sale de top!
GALAXY S10: cât costă şi de unde îl poţi cumpăra în ROMÂNIA. De data aceasta SAMSUNG a cam exagerat cu preţurile
Csid.ro
Ginecolog – cum decurge un consult de rutină Ginecolog – cum decurge un consult de rutină
Instagram şi efectele sale negative, din punct de vedere psihologic
Secreţia vaginală: când indică anumite boli

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.