Deprecierea leului afectează mai mult preţurile suportate de români decât aprecierea

Postat la 19 decembrie 2014 60 afişări

Deprecierea leului a avut consecinţe mai puternice asupra preţurilor de consum decât aprecierea, uneori impactul fiind chiar dublu, însă în ultimul timp dife­renţele s-au diminuat faţă de trecut influenţate de factori precum reducerea inflaţiei sau de redresarea lentă a economiei.

Deprecierea leului afectează mai mult preţurile suportate de români decât aprecierea

Efectul modificării cursului de schimb asupra preţurilor s-a diminuat în ultimii ani, odată cu adoptarea strategiei de ţintire directă a inflaţiei de către BNR, conform unui studiu publicat de banca centrală.

Totodată, asimetria în relaţia dintre fluctuaţia cursului de schimb şi inflaţie s-a redus în ultimul timp, în anii trecuţi deprecierea având un impact mult mai mare decât aprecierea.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la sfârşitul lunii noiembrie la 1,26%. În ceea ce priveşte evoluţia cursului, pe parcursul primelor 11 luni din acest an, moneda naţională s-a apreciat cu 1,34% faţă de euro, dar de la începutul lunii iulie până pe 17 decembrie leul s-a depreciat cu aproape 2%. Numai pe parcursul lunii decembrie deprecierea leului a depăşit 1%.

Citeşte mai multe despre impactul cursului de schimb asupra preţurilor pe www.zf.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
depreciere,
leu
/actualitate/deprecierea-leului-afecteaza-mai-mult-preturile-suportate-de-romani-decat-aprecierea-13730078
13730078
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.