Cum vrea un magnat grec să-şi scoată ţara din sărăcie

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 iulie 2012 43 afişări

Familia lui Peter Nomikos, de origine grecească, a acumulat în SUA o avere de circa un miliard de dolari, din shipping şi afaceri cu tehnologie medicală. Acum, Nomikos a venit cu o idee despre care spune că îi va scoate din sărăcie pe greci.

Crescut în Marea Britanie, absolvent de istorie a economiei la Princeton şi ajuns investitor la Londra, Peter Nomikos, 33 de ani, se ocupă cu finanţări de proiecte comerciale şi non-profit şi declară pentru Der Spiegel că petrece circa 70% din timp pentru investiţii, iar restul cu acţiuni filantropice. În Grecia natală are o fabrică de bere, Volkan, pe insula Santorini, iar în SUA, împreună cu o echipă de şapte oameni, a înfiinţat o fundaţie prin care conduce o campanie pentru "Grecia fără datorii".

Ideea lui de a-şi elibera ţara de datorii e să cumpere obligaţiuni greceşti şi apoi să şteargă datoria respectivă. "Eu mă ocup, ca investitor, cu afacerile legate de datoriile cu probleme, aşa încât am văzut rapid ce oportunitate are Grecia. Dezechilibrul e aici între moneda euro, care e puternică, şi preţul obligaţiunilor de stat greceşti, care s-a prăbuşit. Aşa încât se pot cumpăra obligaţiuni la preţuri foarte mici, iar costul reducerii datoriei greceşti va rămâne relativ mic", a declarat Peter Nomikos pentru Der Spiegel.

El a făcut apel la greci, indiferent de averea lor, să facă donaţii pentru cumpărarea obligaţiunilor, calculând că "preţul libertăţii pentru fiecare grec e de circa 3.000 de euro", din moment ce povara datoriei pe cap de grec e de circa 25.000 de euro, iar obligaţiunile de stat greceşti se tranzacţionează în prezent la circa 12 cenţi.

Nomikos spune că deja fundaţia lui, Greece Debt Free, a cumpărat obligaţiunile cu cel mai mare discount, investind 273.000 de euro, iar la ora actuală deţine instrumente de datorie grecească în valoare de 2,2 mil. euro. "Guvernul grec s-a împrumutat în total cu 280 mld. euro. Pentru cele mai ieftine, investitorii cred că şi-ar putea recupera circa 12 cenţi pentru un euro. Aşa că se poate cumpăra datorie de stat grecească de 8 euro cu un euro", a explicat Nomikos pentru o publicaţie elenă.

În afară de 34 de membri ai familiei lui Nomikos, care au făcut donaţii, ideea i-a plăcut şi lui Evangelos Marinakis, proprietarul clubului Olimpiakos Pireu. "Aşa o să cumpăr şi eu libertatea angajaţilor mei", ar fi zis Marinakis, care a plătit câte 3.000 de euro pentru 55 de angajaţi ai clubului.

Fundaţia lui Nomikos este înregistrată în statul Delaware, ca să beneficieze de regimul fiscal de acolo, unde donaţiile sunt deductibile. "Ironia e că, pe măsură ce criza se adânceşte, obligaţiunile se ieftinesc. La ora actuală, pentru oricine vrea să susţină Grecia, nici că se poate o afacere mai bună."

Nomikos a comentat şi alte cazuri faimoase când cetăţenii şi-au salvat ţara, cum a fost în timpul crizei financiare asiatice din 1997, când coreenii au donat bijuterii de aur guvernului, ca să-l ajute să plătească datoria la FMI. "Grecii au un avantaj faţă de coreeni, fiindcă euro e puternic, iar datoriile Greciei sunt în euro. În Coreea de Sud, a căzut moneda naţională, wonul, pe când creditul lor faţă de FMI era în dolari. De aceea a fost nevoie ca ei să doneze aur."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
magnat,
Grecia,
Peter Nomikos,
obligatiuni,
datorie
/actualitate/cum-vrea-un-magnat-grec-sa-si-scoata-tara-din-saracie-9852641
9852641
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.