Cum pot fi oprite ordonanţele de urgenţă adoptate de Guvern. Există două soluţii

Autor: Florin Casota Postat la 01 februarie 2017 24385 afişări

Judecatorul Cristi Danilet a explicat într-o postare pe Facebook că există două posibilităţi ca efectele ordonanţei de urgenţă adoptate de guvernul Grindeanu să fie oprite.

Cum pot fi oprite ordonanţele de urgenţă adoptate de Guvern. Există două soluţii

Fie sesizarea Curţii Constitutionale de către Avocatul Poporului, fie sesizarea de catre CSM a unui conflict constitutional între autorităţile statului.

"Modificarile aduse la Codul de procedura penala au si intrat in vigoare noaptea asta, odata cu publicarea OUG. Cele privind modificarea Codului Penal prin OUG (dezincriminarea abuzului si a neglijentei) vor intra in vigoare in termen de 10 zile de la publicare. Astfel ca CCR are timp suficient sa se pronunte daca: Avocatul Poporului ataca OUG cum ca nu exista urgenta sau daca presedintele CSM sesizeaza conflictul constitutional intre autoritatile statului", a scris Danilet pe Facebook.

CSM are convocata in aceasta dimineata o sedinta de plen.

Mai exista si posibilitatea ca guvernul sa abroge aceasta ordonanta in interiorul termenului de 10 zile. 

Consiliul Superior al Magistraturii şi-a făcut cunoscută poziţia prin trimiterea comunicatului de mai jos. Instituţia consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legala de a-l exprima.

Comunicatul CSM:

Avand in vedere adoptarea, in sedinta Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, a Proiectului de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala, anterior consultarii corpului profesional si avizarii de catre Consiliul Superior al Magistraturii, confom dispozitiilor art.38 alin. (3) din Legea nr.317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii

Apreciaza ca: solicitarea Ministerului Justitiei, transmisa Consiliului la data de 31.01.2017, in jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala, nu reprezinta o intentie reala in obtinerea avizului prevazut de lege.

Anterior sedintei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justitiei fost personal instiintat si invitat sa participe, in calitate de membru de drept al CSM, la sedinta Plenului convocata de urgenta pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea si dezbaterea solicitarii de avizare.

Consiliul Superior al Magistraturii considera ca adoptarea proiectului in conditiile mentionate reprezinta o nesocotire grava a dispozitiilor legale in materia avizarii si a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legala de a-l exprima.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
guvern,
oprire,
solutii,
urgenta

ALEPH STORY: Dezvoltatorii vor lua în vizor hotelurile vechi pentru a le demola şi pentru a dezvolta hoteluri şi blocuri noi. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.