Cum combate China îmbătrânirea populaţiei: Vârsta de pensionare va creşte anual cu câteva luni

Autor: Alex Ciutacu Postat la 15 martie 2021 230 afişări

China plănuieşte să majoreze vârsta de pensionare gradual în decursul a câţiva ani, în loc să efectueze brusc o modificare abruptă, conform informaţiilor oferite de un cercetător guvernamental către Bloomberg.

Atunci când vârsta de pensionare va începe să fie majorată, va fi vorba de o creştere anuală de o lună sau mai multe, a explicat Jin Weigang, şeful unei structuri de cercetare care lucrează în ministerul pentru resurse umane din China.

El nu a precizat când vor începe aceste schimbări, însă actualul plan pe cinci ani adoptat de Beijing prevede „creşterea vârstei de pensionare într-o manieră treptată”.

„Oamenii din diferite grupe de vârstă se vor pensiona la vârste diferite. De exemplu, în primul an de implementare, femeile care erau programate pentru pensionare la 50 de ani se vor pensiona la o lună sau câteva luni după vârsta de 50 de ani”, a declarat Jin Weigang, într-o discuţie cu agenţia de ştiri Xinhua.

Cercetătorul a mai spus că politica guvernamentală va veni cu un anumit nivel de flexibilitate şi nu va fi o decizie uniformă pentru toată lumea, lăsând loc pentru cei care vor să se pensioneze mai devreme.

Declaraţiile lui Jin Weigang oferă o ocazie rară de observa modul în care gândesc oficialii de la Beijing creşterea vârstei de majorare, în contextul în care propunerea controversată reprezintă soluţia Chinei în faţa unei populaţii din ce în ce mai îmbătrânite, cu o forţă de muncă din ce în ce mai redusă.

În prezent, bărbaţii se pensionează la vârsta de 60 de ani, iar femeile la 55 de ani – însă aceste praguri sunt valabile doar pentru aşa-numiţii white collar, adică angajaţi specializaţi prin studii superioare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.