Cum a reuşit Pepsi să deţină a şasea cea mai flotă militară a lumii: distrugătoare, submarine, fregate şi crucişetoare

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 19 aprilie 2020 371 afişări

Cum a reuşit Pepsi să deţină a şasea cea mai flotă militară a lumii: distrugătoare, submarine, fregate şi crucişetoare

În 1959, preşedintele american Dwight Eisenhower dorea să le arate cetăţenilor Uniunii Sovietice beneficiile capitalismului şi, pentru a-i prezenta beneficiile, guvernul Statelor Unite a aranjat în Moscova o „demonstraţie americană”, trimiţându-l pe vicepreşedintele de atunci – Richard Nixon – la deschidere. Însă lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată, scrie Business Insider.

Nixon şi liderul sovietic Hruşciov au intrat într-o polemică de tipul capitalism vs. comunism. Conversaţia s-a aprins atât de tare încât vicepreşedintele Pepsi de la acea vreme i-a oferit liderului sovietic un pahar din faimoasa băutură, într-o încercare de a calma spiritele.

Ani mai târziu, cetăţenii sovietici au dorit ca Uniunea să încheie un parteneriat permanent cu Pepsi. Însă problemele au continuat să apară, de vreme cu nu puteau plăti pentru băutură cu ruble sovietice.

Aşa că ţara a decis să cumpere Pepsi folosind o monedă universală: votca.

La sfârşitul anilor 1980, parteneriatul iniţial al Uniunii Sovietice cu Pepsi era pe punctul de a expira, iar, de această dată, votca mai putea să acopere costurile.

Aşa că ruşii au făcut ceea ce ar fi făcut orice ţară în vremuri disperate: au cumpărat cantităţi impresionante de Pepsi cu o flotă întreagă de nave şi submarine. Noul acord includea 17 submarine, un crucişător, o fregată şi un distrugător.

Costul total al flotei s-a ridicat la 3 miliarde de dolari, întreaga sumă fiind plătită în sticle de Pepsi.

Astfel, schimbul a făcut din Pepsi a şasea cea mai mare putere militară a lumii, însă doar pentru o perioadă scurtă de timp, înainte să vândă flota unei companii suedeze în schimbul unor materiale reciclate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pepsi,
reusita,
capitalism,
moscova,
comunism

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.