Culmea nesimţirii bugetare: şefa Radio Iaşi, primă de 4.000 de euro pentru ziua de naştere

Postat la 19 octombrie 2016 472 afişări

Culmea nesimţirii bugetare: şefa Radio Iaşi, primă de 4.000 de euro pentru ziua de naştere

Nimeni din sistemul bugetar n-a mai auzit de o primă de 4.000 de euro pentru ziua de naştere, cazul fiind fără precedent. Claudia Crăcăleanu a luat banii prin decizie directă a preşedintelui Radiodifuziunii, Ovidiu Miculescu. Un membru CA al Radio Iaşi confirmă: „S-au dat prime de zile de naştere. Au luat şi alţii”. Şeful de sindicat îşi face cruce: e prima oară când aude de aşa ceva. 95% din veniturile Radioului de stat provin din taxa obligatorie şi din alocări bugetare.

 De ce plătesc ieşenii câte 2,5 lei/lună taxă radio, firmele mici câte 10 lei şi firmele mari câte 30 de lei? Pentru a asigura o primă pentru ziua de naştere a managerului Radio Iaşi de 18.000 de lei, adică 4.000 de euro dintr-un foc. Pe 29 mai 2016, când împlinea 47 de ani, Claudia Crăcăleanu pleca de la casieria Radio Iaşi cu 30.000 de lei în geantă. Salariul de 12.000 de lei – al patrulea cel mai bine plătit director la stat - şi prima de 18.000 de lei.

Aroganţă şi dispreţ

Ca şi în urmă cu o săptămână, Claudia Crăcăleanu a refuzat dialogul cu REPORTER DE IAŞI. La setul de întrebări formulate în scris a răspuns să ne adresăm conducerii de la Bucureşti a Radiodifuziunii. Marţi, 18 octombrie, accesul reporterului a fost interzis la intrarea în instituţie, portarul primind ordin expres: „Doamna director este în şedinţă şi nu vă poate primi”. REPORTER DE IAŞI a încercat să ajungă la redactorul-şef al Radio Iaşi sau la redactorul şef-adjunct, dar portarul a rămas ferm: „Sunt toţi în şedinţă. Nu aveţi voie să intraţi”. Lipsa de transparenţă într-o instituţie finanţată în proporţie de 95% din bani publici poate semnifica lipsa de respect faţă de cei care te susţin financiar sau faptul că sunt lucruri de ascuns.

Liderul de sindicat e surprins

Neoficial, în Radio Iaşi sunt controverse privind acordarea primei pentru zile de naştere. Unii nu auziseră de aşa ceva, alţii ştiau că acestea înlocuiesc primele de vacanţă, scoase anul trecut din contractul colectiv de muncă. Liderul de sindicat George Pruteanu spune că e prima oară când aude de un cadou de 4.000 de euro pentru ziua de naştere: „Conform contractului colectiv de muncă, s-au acordat până la finalul anului trecut prime de vacanţă în cuantum de 80% din salariul brut. S-au promis nişte vouchere de vacanţă, dar nu s-au mai dat. De prime date cu ocazia zilei de naştere a angajaţilor eu nu am auzit. Nu ştiu să fi luat vreun angajat aşa ceva“.

Cititi mai multe pe www.reporteris.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.