Culmea ipocriziei: de la 1 iulie, de când s-au îngheţat angajările la stat, peste 300 de joburi au fost publicate pe portalul de recrutare al statului, posturi.gov.ro. Autoritatea Vămilor a dat şi comunicat cu startul campaniei de recrutare

Autor: Adelina Mihai Postat la 02 septembrie 2022 278 afişări

Culmea ipocriziei: de la 1 iulie, de când s-au îngheţat angajările la stat, peste 300 de joburi au fost publicate pe portalul de recrutare al statului, posturi.gov.ro. Autoritatea Vămilor a dat şi comunicat cu startul campaniei de recrutare

Miercuri, 31 august 2022, la două luni de când guvernul a anunţat că îngheaţă, prin ordonanţă de urgenţă, ocuparea posturilor din instituţiile publice, „cu excepţia posturilor unice“, în intervalul 1 iulie - 31 decembrie 2022, Autoritatea Vamală Română – aflată în subordinea Ministerului Finanţelor - a transmis următorul comunicat de presă către jurnalişti: „Autoritatea Vamală Română va relua la începutul lunii septembrie 2022, procedura de recrutare pentru ocuparea pe perioadă determinată a funcţiilor publice. Procedura vizează 194 de posturi dintre care:  22 posturi din cadrul aparatului propriu al Autorităţii Vamale Române, 25 posturi din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, 92 posturi din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, 11 posturi din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Cluj şi 44 posturi din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Galaţi“.

Peste 300 de anunţuri de angajare au fost publicate în ultimele două luni pe portalul de recutare al statului, posturi.gov.ro, în ciuda faptului că, teoretic, angajările la stat au fost îngheţate de la 1 iulie 2022 până la finalul anului ♦ În timp ce oamenii de afaceri îşi refac toate calculele pentru a putea acoperi creşterile de taxe şi impozite de anul viitor, stabilite tot prin ordonanţă de urgenţă, autorităţile statului continuă să facă noi angajări, încălcând prevederile unei ordonanţe de urgenţă emise tot de guvern.

Miercuri, 31 august 2022, la două luni de când guvernul a anunţat că îngheaţă, prin ordonanţă de urgenţă, ocuparea posturilor din instituţiile publice, „cu excepţia posturilor unice“, în intervalul 1 iulie - 31 decembrie 2022, Autoritatea Vamală Română – aflată în subordinea Ministerului Finanţelor - a transmis următorul comunicat de presă către jurnalişti: „Autoritatea Vamală Română va relua la începutul lunii septembrie 2022, procedura de recrutare pentru ocuparea pe perioadă determinată a funcţiilor publice. Procedura vizează 194 de posturi dintre care:  22 posturi din cadrul aparatului propriu al Autorităţii Vamale Române, 25 posturi din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, 92 posturi din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, 11 posturi din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Cluj şi 44 posturi din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Galaţi“.

Contactaţi de ZF pentru a explica de ce reiau recrutările într-o perioadă în care angajările la stat sunt îngheţate, reprezentanţii Autorităţii Vamale au răspuns: „(...) Vă facem cunoscut faptul că procedura de înfiinţare şi ocupare a acestor funcţii publice se realizează în conformitate cu prevederile OUG nr.103/2022 privind unele măsuri pentru creşterea capacităţii de control la frontieră a Autorităţii Vamale Române, în condiţiile unui aflux masiv de mărfuri şi persoane la frontiera României cu Ucraina şi Republica Moldova, precum şi în porturile de la Marea Neagră. Reluarea procedurii de organizare şi desfăşurare a concursurilor la nivelul Autorităţii Vamale Române (...) se realizează în temeiul prevederilor art. 2 alin. (1) din OUG nr. 103//2022 care derogă de la prevederile articolului unic alin. (1) din OUG nr. 80/ 2022 privind reglementarea unor măsuri în domeniul ocupării posturilor în sectorul bugetar“, a spus, într-un răspuns pentru ZF, Bogdan Lari Mihei, preşedintele Autorităţii Vamale Române.

Cel puţin 300 de anunţuri de angajare la stat au fost publicate pe portalul de recrutare al statului, posturi.gov.ro, în ultimele două luni, ceea ce arată că autorităţile publice au încălcat prevederile ordonanţei de urgenţă date de Guvern. În acelaşi timp, oamenii de afaceri îşi fac calculele pentru a găsi resursele pentru acoperi cheltuielile suplimentare generate de avalanşa de modificări fiscale, date tot prin ordonanţă de Guvern (de la creşterea taxării pentru contractele part-time, majorarea prognozată a salariului minim, creşterea impozitului pe dividende de la 5 la 8% din 2023 până la creşterea costurilor pentru microîntreprinderi).

Dacă pe portalul de recrutare posturi.gov.ro ieri după-masă erau afişate anunţurile de angajare publicate până la 31 august 2022, pe un alt portal de angajări al statului – al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici – doar ieri, pe 1 sep­tembrie 2022, au fost publicate 13 anun­ţuri de concursuri de angajare la stat.

„Angajările la stat nu s-au oprit, chiar dacă aşa pare. Dacă deciziile de angajare s-au luat înainte de 30 iunie, atunci se pot organiza concursuri în continuare şi toată lumea s-a grăbit să dea drumul acestor decizii, că aveau sau nu aveau nevoie de acei colegi. O bună parte dintre aceste anunţuri de concurs nu au acoperire în buget din punctul de vedere al masei salariale pe care o generează suplimentar. Deja au început conflicte în mai multe localităţi şi judeţe unde autoritatea locală are în subordine un spita. S-au făcut angajările şi nu mai există acoperirea bugetară, iar proprietarul trebuie să puna diferenţa. Şi sunt conflicte urâte între unitatea sanitară şi proprietar, pentru că lucrurile au degenerat rău de tot“, a spus László Lorenzovici, senior consultant în cadrul companiei de consultanţă în domeniul serviciilor medicale Hospital Consulting.

Cheltuielile cu salariile celor 1,2 milioane de bugetari au fost de 112 mld. lei în 2021, în uşoară creştere faţă de anul 2020 (Ă2%) şi au fost cu 60% mai mari decât în anul 2017. Pentru anul 2022, guvernul a prognozat un nivel de 8,8% din PIB pentru salariile angajaţilor de la stat (faţă de 9,4% din PIB în 2021).

6 iunie 2022. Extras din comunicatul Ministerului Muncii: Guvernul a aprobat astăzi, printr-o ordonanţă de urgenţă, suspendarea ocupării prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie şi până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, cu excepţia posturilor unice.

31 august 2022. Extras din comunicatul Autorităţii Vamale Române:  Autoritatea Vamală Română va relua la începutul lunii septembrie 2022 procedura de recrutare pentru ocuparea pe perioadă determinată a funcţiilor publice. Procedura vizează 194 de posturi.

1 iulie - 31 august 2022. Peste 300 de anunţuri de recrutare au fost publicate pe portalul de recrutare al statului, posturi.gov.ro, în ciuda faptului că ordonanţa privind suspendarea angajărilor la stat este în vigoare.

1 septembrie 2022.  Un număr de 13 posturi în sectorul public au fost scoase doar ieri la concurs, potrivit informaţiilor de pe site-ul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, un alt „portal de recrutare“ al statului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.