Cuba salută decizia lui Obama de a o scoate de pe lista SUA cu state care sponsorizează terorismul

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 15 aprilie 2015 55 afişări

Cuba salută decizia preşedintelui Barack Obama de a scoate insula comunistă de pe lista Washingtonului cu state care sponsorizează terorismul, relatează postul Vocea Americii (VOA) în pagina electronică.

Însărcinata cubaneză pentru Afaceri cu Statele Unite Josefina Vidal (foto) a salutat marţi, citată într-un comunicat, "decizia corectă (a lui Obama) de a scoate Cuba de pe o listă pe care nu ar fi trebuit să fie inclusă".

Obama a informat Congresul despre decizia pe care a luat-o marţi, după ce Departamentul de Stat a conchis într-un raport că Havana "nu a oferit niciun sprijin terorismului internaţional" în ultimele şase luni şi a asigurat Statele Unite că nu intenţionează să facă acest lucru în viitor. Congresul are 45 de zile la dispoziţie să respingă decizia preşedintelui, printr-o rezoluţie comună, pe care Obama o va respinge sigur printr-un vot de veto, scrie VOA.

Statele Unite au introdus Cuba pe listă în 1982, din cauza susţinerii pe care insula comunistă a oferit-o unor grupări separatiste de stânga ca FARC, în Columbia, sau gruparea bască armată ETA, în Spania. Însă Cuba susţine, în prezent, negocieri de pace între FARC şi Guvernul columbian şi s-a distanţat de ETA.

Scoaterea Cubei de pe lista americană cu sponsori ai terorismului ar putea, de asemenea, să-i aducă noi investiţii financiare pe piaţa de capital.

Decizia lui Obama vine la doar câteva zile după ce s-a întâlnit cu preşedintele cubanez Raul Castro la Summitul Americilor, în Panama, prima reuniune la vârf între cele două ţări din ultimii peste 50 de ani.

Washingtonul şi Havana au purtat mai multe runde de negocieri după ce cei doi şefi de stat au anunţat, în decembrie, că lucrează la normalizarea relaţiilor şi încetarea unor ostilităţi de pe vremea Războiului Rece.

Iranul, Sudanul şi Siria se află în continuare pe lista statelor acuzate de Washington că sponsorizează terorismul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CUBA,
TERORISM,
SUA
/actualitate/cuba-saluta-decizia-lui-obama-de-a-o-scoate-de-pe-lista-sua-cu-state-care-sponsorizeaza-terorismul-14121867
14121867
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.