Cu o populaţie mai mică decât cea a Bucureştiului, acest stat a reuşit să strângă 335 de miliarde de dolari în doar 10 ani

Postat la 14 ianuarie 2017 211 afişări

Cu o populaţie mai mică decât cea a Bucureştiului, acest stat a reuşit să strângă 335 de miliarde de dolari în doar 10 ani

Qatar îşi recapătă apetitul pentru investiţii - în ultimele două luni, cea mai bogată ţară din lume a investit în cea mai mare fermă de păsări din Turcia, în gigantul rus Rosneft şi în compania britanică National Grid Plc.

Investiţiile au fost realizate prin intermediul Autorităţii pentru Investiţii din Qatar (QIA), creată în 2005 pentru a rezolva criza creată de preţul la acea vreme în cădere a gazului natural lichefiat; Qatar era şi rămâne cel mai mare exportator din lume al respectivului combustibil.

Din 2005 şi până acum, Qatar - care are o populaţie mai mică decât Bucureştiul - a strâns 335 de miliarde de dolari în bunuri, transformând QIA în cel de-al 14-lea fond suveran de bunăstare al lumii ca mărime.

După mai multe tranzacţii care au adus acţiuni în Hollywood, zona rezidenţială a Londrei, case de modă din Italia şi chiar o echipă de fotbal, numărul acţiunilor întreprinse de QIA a scăzut în 2015 şi 2016.

Dar preţul petrolului a început din nou să urce, aşa că cei de Qatar s-au reapucat de afaceri. Investiţia de 11 miliarde de dolari în Rosneft, spre exemplu, întăreşte poziţia celor din Orientul Mijlociu în Rusia. QIA a mai cumpărat, în iulie, 25% din aeroportul Sankt Petersburg.

Grupul media qatarez BeIN a cumpărat anul trecut Miramax, compania producătoare de filme din California care a adus publicului, printre altele, "Pulp Fiction".

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.