Crucea Roşie vrea să sigileze camioanele din convoiul rusesc la trecerea în Ucraina

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 18 august 2014 51 afişări

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii plănuieşte să sigileze camioanele cu ajutor umanitar destinat separatiştilor din estul Ucrainei şi să le plaseze sub jurisdicţia sa, după ce vameşii ruşi şi ucraineni le verifică, a declarat luni o reprezentantă a Crucii Roşii.

"Suntem pregătiţi să sigilăm încărcătura şi să o preluăm sub jurisdicţia noastră, numai dacă părţile rusă şi ucraineană se pun de acord, până la urmă, asupra garanţiilor de securitate în vederea deplasării convoiului şi după (ce încărcătura) este verificată de către vameşii ruşi şi ucraineni", a declarat Galina Bazanova pentru pentru RIA Novosti online.

Primele 16 camioane cu ajutor umanitar din convoi au sosit în punctul de control vamal de la frontiera ucrainană duminică, urmând să sosească şi altele, potrivit agenţiei ruseşti. Şeful Delegaţiei CICR pentru Rusia, Belarus, Republica Moldova şi Ucraina Pascal Cuttat a privit camioanele duminică şi s-a declarat mulţumit de condiţii, potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Camioanele vor fi scanate cu un detector special al Serviciului Federal de Vamă, la frontieră, pentru a se stabili dacă în ele se află şi altceva în afară de ajutor umanitar.

La începutul lui august, Rusia a propus Consiliului de Securitate al ONU să trimită o misiune umanitară "internaţională" cu ajutor rusesc, sub auspiciile CICR, în estul Ucrainei.

La 12 august, 280 de camioane la bordul cărora se află aproximativ 2.000 de tone de ajutor umanitar - constând în aproximativ 400 de cereale, 100 de tone de zahăr, 62 de tone de hrană pentru copii, 54 de tone de medicamente, 12.000 de saci de dormit şi 69 de generatoare electrice mobile - trimise din regiunea Moscova separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, care luptă împotriva forţelor guvernamentale de la Kiev.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
CRIZĂ,
UCRAINA
/actualitate/crucea-rosie-vrea-sa-sigileze-camioanele-din-convoiul-rusesc-la-trecerea-in-ucraina-13106462
13106462
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.