Criza euro se adanceste. Spreadurile datoriilor Spaniei, Italiei si Belgiei ating un maxim record

Postat la 30 noiembrie 2010 47 afişări

Criza din zona euro s-a adancit, marti, spreadurile obligatiunilor Spaniei, Italiei si Belgiei atingand un nivel istoric, iar Portugalia a avertizat ca bancile din tara se confrunta cu riscuri intolerabile.

Criza euro se adanceste. Spreadurile datoriilor Spaniei, Italiei si Belgiei ating un maxim record

Euro s-a depreciat sub pragul de 1,3 dolari pe unitate pentru prima oara de la jumatatea lunii septembrie, in pofida incercarilor liderilor europeni de a calma pietele. La doua zile dupa ce Uniunea Europeana a aprobat un ajutor de 85 de miliarde de euro pentru Irlanda, temerile privind extinderea crizei in Portugalia si Spania au persistat, iar costul imprumuturilor unor tari mari precum Italia, Franta si Spania a crescut. Pietele iau deja in calcul un evantual ajutor pentru Portugalia, desi autoritatile de la Lisabona dezmint, asa cum au procedat initial si liderii irlandezi.

Ajutorul pentru Portugalia nu va reprezenta o problema, dar asistenta Spaniei ar testa resursele UE si ar pune mai mult sub semnul intrebarii integritatea zonei euro, fiind posibil ca problemele sa continue sa se extinda in restul Europei. Italia, a treia mare economie din zona euro, este considerata prea mare pentru a intra in faliment si prea mare pentru a primi un ajutor de urgenta. Willem Buiter, analist la Citigroup, a descris criza datoriilor din zona euro drept "o uvertura", anticipand ca temerile privind defaultul statelor s-ar putea extinde in curand in Japonia si Statele Unite. "Nu exista o siguranta absoluta a datoriilor suverane", afirma Buiter. Tomasso Padoa-Schioppa, fost ministru de Finante italian, consilier al guvernului elen, a recunoscut ca pietele sunt "foarte nervoase", dar crede ca temerile legate de Spania si alte tari mari din zona euro sunt exagerate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Spania,
criza,
euro,
Italia,
Portugalia,
Belgia
/actualitate/criza-euro-se-adanceste-spreadurile-datoriilor-spaniei-italiei-si-belgiei-ating-un-maxim-record-7765615
7765615
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.