Creditorul nostru, stapanul nostru. Ce planuri are Banca Mondiala cu Romania

Postat la 23 ianuarie 2011 24 afişări

Banca Mondiala a acordat Romaniei al doilea imprumut, de 300 de milioane de euro, din totalul de 1 miliard care ar fi trebuit sa ajunga de anul trecut in tara, dar s-a amanat din cauza ca n-au fost indeplinite conditiile. In esenta, acestea coincid cu cele ale FMI, care mai nou se plange, prin vocea lui Jeffrey Franks, ca Romania il "dezamageste" fiindca n-a ajuns la crestere economica pana acum.

Dezamagirea FMI apare in pofida faptului ca Guvernul a indeplinit conditiile asumate cu Fondul si Banca Mondiala: legea pensiilor, legea salarizarii unitare, reducerea prestatiilor sociale si un cadru de cheltuieli de la buget proiectat pe termen mediu.

Reprezentantii Bancii Mondiale au luat-o insa deja inaintea Fondului cu proiectia de viitor, afirmand ca urmatorul acord pe care Romania il va incheia in primavara cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala va fi probabil pe doi ani (deci nu pe un an, cum se vehiculase inainte), urmand ca in cadrul lui sa aiba loc eliberarea ultimei transe din prezentul acord cu BM, respectiv 400 de milioane de euro. Presa a scris ca institutia i-ar fi propus Guvernului si un fel de suprastructura de control, formata din economisti straini si romani, politicieni si persoane publice cu o reputatie buna, care ar urma sa se ocupe de strategia tarii pe termen lung. Aceasta ar fi o a doua tentativa in doar cateva luni de a propune Guvernului o strategie care sa nu fi fost elaborata de el, dupa cea din toamna propusa de Consiliul Investitorilor Straini.

In ce priveste pozitia Bancii Mondiale fata de posibilitatea ca Romania sa iasa din recesiune, Banca Mondiala considera ca in 2011 economia va creste cu 1,5%, impulsionata de cresterea exporturilor, de atragerea fondurilor de la UE si de majorarile salariale ce vor fi posibile dupa taierile de anul trecut. Estimarea, care coincide cu cea a FMI, este insa mai rea decat cea din iunie, cand institutia sustinea ca economia va scadea cu doar 0,5% in 2010 si va creste cu 3,6% in 2011.

In noiembrie, presa a dezvaluit si continutul unui raport al Bancii Mondiale care critica aspru Romania pentru ca are un buget cu venituri si cheltuieli nerealiste, cea mai mica absorbtie a fondurilor europene dintre tarile UE si o administratie fiscala teritoriala care creste costurile de colectare si care ar trebui inlocuita cu un sistem informatic bine pus la punct.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/creditorul-nostru-stapanul-nostru-ce-planuri-are-banca-mondiala-cu-romania-7913082
7913082
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.