Credit de 58 mil. dolari pentru Bancpost de la International Finance Corporation

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 23 decembrie 2010 21 afişări

International Finance Corporation, divizie a Bancii Mondiale, a acordat Bancpost un credit de 58 de milioane de dolari (44,2 mil. euro), pentru sustinerea imprumuturilor acordate de banca din Romania companiilor mijlocii si mici.

IFC (fost actionar al Bancpost) a anuntat ca, in paralel cu finantarea pentru Bancpost, filiala romaneasca a grupului financiar elen EFG Eurobank Ergasias, a acordat si un credit de 38 de milioane de dolari catre Eurobank EFG a.d. Beograd, subsidiara EFG Eurobank Ergasias din Serbia.

"Creditul va putea asigura un flux continuu de imprumuturi pentru companiile mai mici, intr-o vreme cand firmele din economia reala se confrunta cu dificultati in obtinerea de fonduri pentru dezvoltare", a declarat Dimitris Tsitsiragos, director al IFC pentru Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Europa de Sud. "Parteneriatul cu EFG Group demonstreaza sustinerea noastra pentru economia romaneasca."

Creditul a fost acordat in virtutea programului de coordonare intre institutiile financiare convenit in martie 2009 la Viena (initiativa de la Viena), in urma caruia marile grupuri bancare europene au acceptat sa nu-si reduca expunerea in tarile emergente de pe continent, urmand sa fie sprijinite de institutiile financiare internationale (Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii). La intelegere au aderat Erste Bank, Raiffeisen, Societe Generale, Volksbank, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank.

Conform planului de la Viena, Banca Mondiala, BERD si BEI s-au angajat sa furnizeze 24,5 miliarde de euro in curs de doi ani pentru sustinerea economiilor est-europene prin intermediul sectorului bancar. Pana in august 2010, finantarea totala ajunsese deja la 27 de miliarde de euro.

Bancpost a aderat in martie 2010 la programul IFC de finantare a comertului global in calitate de banca emitenta, pentru a-si extinde operatiunile de finantare a comertului, pe masura ce România isi revine de pe urma crizei financiare globale. Bancpost a devenit astfel prima banca româneasca emitenta din cadrul programului. Anul trecut, Bancpost a contractat un credit de 80 de milioane de euro de la BEI, tot pentru finantarea companiilor mici si mijlocii, iar anul acesta a primit un imprumut de 95 de milioane de euro de la BERD, folosibil in aceleasi scopuri.

Investitiile si finantarile nou-acordate ale IFC in sectorul privat din tarile in tranzitie si in curs de dezvoltare au totalizat 18 miliarde de dolari in anul fiscal 2010, in crestere de la 14,5 miliarde in anul fiscal precedent.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/credit-de-58-mil-dolari-pentru-bancpost-de-la-international-finance-corporation-7843099
7843099
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.