COVID-19 are efecte pe termen lung. Cine a trecut prin boală, trebuie să urmărească evoluţia ei

Autor: Ancuta Marcus Postat la 29 martie 2021 612 afişări

Studiile arată că unul din trei bolnavi spitalizaţi de COVID-19 suferă de traume pe termen lung, însă simptomele nu apar doar la cei care au trecut printr-o formă severă a bolii.

COVID-19 are efecte pe termen lung. Cine a trecut prin boală, trebuie să urmărească evoluţia ei

Georgiana are 24 de ani şi a avut o formă uşoară de COVID-19 în primul val de pandemie. De atunci, s-a testat periodic şi a fost mereu negativă, însă, la un an distanţă, ea spune că a rămas cu sechele.

„Dureri musculare, stări de oboseală, chiar dacă lucrez sau nu şi uneori dureri în piept şi am respiraţia foarte greoaie atunci când ies la aer rece”, a spus Georgiana Antohi, pacientă.

Deşi COVID-19 este văzută ca o boală care atacă plămânii, poate afecta multe alte organe.

Potrivit unui studiu britanic, femeile cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani sunt mai predispuse la simptome prelungite.

Medicul Valeria Herdea spune care este motivul.

„Femeile în general, pierd protecţia estrogenică după această perioadă de vârstă. Din păcate, asta predispune la tromboze şi atunci manifestările pe perioadă cronică, deci a la long, cum spunem noi, întotdeauna vor fi mai serioase. Afectarea poate fi pulmonară, cardiacă, poate fi renală la aceşti pacienţi, pot avea leziuni peste tot”, a declarat Valeria Herdea.

Cine a trecut prin boală trebuie să urmărească atent evoluţia ei. Medicii recomandă un set de analize de sânge şi o radiografie pulmonară, la o lună de la vindecare.

În plus, toate examinările sunt decontate de casa de asigurări.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
covid,
efecte,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.