Cosmetice expirate sau fără informaţiile obligatorii pe ambalaj, găsite de ANPC

Autor: Departamentul Social Postat la 13 mai 2015 193 afişări

Cosmetice expirate, fără informaţiile obligatorii pe amblaj sau prezentând abateri la anunţarea promoţiilor au fost depistate de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care au dat amenzi de 773.200 de lei, într-un control tematic.

Controlul a fost efectuat timp de două zile, la sfârşitul lunii aprilie. Au fost verificaţi 474 de operatori economici (din care 25 de distribuitori şi 449 de vânzători), respectiv produse cosmetice controlate în valoare de 2.267.067 de lei.

La 352 de operatori economici (din care 19 distribuitori şi 333 de vânzători) din cei 474 controlaţi, reprezentând 74,26 la sută, s-au depistat abateri de la prevederile legale, valoarea produselor cu abateri fiind de 149.252 de lei.

Prin urmare, au fost aplicate 405 sancţiuni, dintre care 232 de amenzi contravenţionale în valoare de 773.200 de lei şi 173 de avertismente. În plus au fost oprite temporar de la comercializare produse cosmetice în valoare de 104.713 lei şi oprite definitiv produse cu data de minimă durabilitate depăşită, în valoare de 1.429 de lei.

Pe lângă existenţa unor produse expirate, unele chiat şi nouă luni, inspectorii ANPC au mai constatat lipsa informaţiilor obligatorii pe ambalaj (denumirea şi adresa producătorului sau importatorului, gramajul sau volumul ori modul de utilizare, simbolul PAO (perioada/durata de utilizare după deschidere pentru care produsul este sigur şi poate fi folosit fără a avea efecte nocive asupra consumatorului), faptul că acestea erau ilizibile sau că traducerea în limba română era incorecta şi/sau incompletă, precum şi abateri privind promoţiile (lipsa informării asupra perioadei de desfăşurare a promoţiei sau a faptului că oferta specială se referea la stocul de bunuri disponibil) şi afişarea preţurilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
COSMETICE,
ANPC,
/actualitate/cosmetice-expirate-sau-fara-informatiile-obligatorii-pe-ambalaj-gasite-de-anpc-14258990
14258990
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.