Coronavirusul a majorat datoriile gobale la un nivel record, vine un „tsunami al datoriilor” - IIF

Autor: Dorin Oancea Postat la 19 noiembrie 2020 108 afişări

Criza coronavirusului a împins nivelul datoriei globale la un nou maxim de peste 272 trilioane de dolari în trimestrul al treilea, a anunţat Institute for International Finance (IIF) care avertizează asupra pericolului unui „tsunami al datoriilor”, conform CNBC.

Coronavirusul a majorat datoriile gobale la un nivel record, vine un „tsunami al datoriilor” - IIF

Institutul a declarat că datoria globală va bate noi recorduri în următoarele luni pentru a ajunge la 277 trilioane de dolari până la sfârşitul anului, ceea ce ar reprezenta un raport datorie / PIB de 365%.

Avertismentele vin după ce guvernele din întreaga lume şi-au intensificat sprijinul pentru companii şi cetăţeni înlupta cu efectele pandemiei. De asemenea, companiile au trebuit să caute finanţare alternativă, în condiţiile opririi activităţii din cauza Covid-19. Ambele evenimente au dus la o creştere a îndatorării.

„Stimulată de o creştere bruscă a împrumuturilor guvernamentale şi corporative pe măsură ce pandemia Covid-19 continuă, sarcina datoriei globale a crescut cu 15 trilioane de dolari în primele trei trimestre ale anului 2020 şi acum depăşeşte 272 trilioane de dolari", a declarat IIF în Global Debt Monitor.

În rândul naţiunilor avansate, datoria a crescut peste 432% din PIB în al treilea trimestru - o creştere de 50 puncte procentuale faţă de 2019. Statele Unite, care au implementat unul dintre cele mai mari pachete de stimulare din lume, sunt responsabile pentru aproape jumătate din această creştere.

În zona euro, acţiunile guvernamentale au condus la o creştere a datoriei publice cu 1,5 trilioane de dolari în aceeaşi perioadă, pentru a ajunge la 53 de trilioane de dolari. Acest lucru este încă sub nivelul de 55.000 de miliarde de dolari înregistrat în regiune în al doilea trimestru al anului 2014, când regiunea se confrunta cu criza datoriilor suverane.

Pe pieţele emergente, nivelul datoriilor a crescut la peste 248% din PIB, Libanul, China, Malaezia şi Turcia cunoscând cele mai mari creşteri ale datoriilor din sectorul nefinanciar.

Cu toate acestea, pandemia de coronavirus nu este singura de vină pentru nivelul masiv al datoriei globale. „Ritmul acumulării datoriei globale a fost fără precedent din 2016, crescând cu peste 52 de trilioane de dolari”, a spus IIF.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
coronavirus,
datorii,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.