Controversatul miliardar chinez Jack Ma cedează controlul asupra Ant Group, fintech-ul cu potenţiall de 300 de miliarde de dolari care a trecut printr-o avalanşă de scandaluri şi ”ciocniri” cu statul chinez în ultimii 3 ani

Autor: Ştefan Stan Postat la 07 ianuarie 2023 665 afişări

Controversatul miliardar chinez Jack Ma cedează controlul asupra Ant Group, fintech-ul cu potenţiall de 300 de miliarde de dolari care a trecut printr-o avalanşă de scandaluri şi ”ciocniri” cu statul chinez în ultimii 3 ani

Miliardarul Jack Ma cedează controlul asupra Ant Group, punând capăt unei perioade tumultoase pentru gigantul chinez fintech. 

Schimbările sunt făcute pentru a reduce dependenţa Ant de flamboaiantul miliardar chinez, care a cofondat Alibaba şi a ajutat la crearea Ant.

Ma nu deţine un rol executiv la Ant şi nici nu face parte din consiliul de administraţie al acesteia, dar este o figură mare în cadrul companiei. El a controlat Ant prin intermediul unei entităţi în care deţine o poziţie dominantă. Acordurile care au permis poziţia miliardarului chinez vor fi reziliate. El şi alţi nouă directori şi angajaţi ai Ant vor avea drepturi de vot în cadrul companiei şi îşi vor putea exercita puterea independent unul de celălalt şi de Ma, potrivit declaraţiei Ant.

Ant, care deţine populara platformă de plăţi digitale Alipay, a fost forţată să îşi revizuiască operaţiunile pe fondul unei represiuni guvernamentale care a început cu anularea de către Beijing a ofertei publice iniţiale de miliarde de dolari a companiei în noiembrie 2020. IPO-ul, care urma să aibă loc în Shanghai şi Hong Kong concomitent, ar fi strâns peste 34 de miliarde de dolari şi ar fi evaluat Ant la peste 300 de miliarde de dolari.

Ant şi-a modernizat diversele linii de afaceri, de la credite de consum la asigurări, şi va deveni în cele din urmă un holding financiar supus unor reglementări în conformitate cu cele ale firmelor financiare tradiţionale.

Schimbarea controlului aduce Ant cu un pas mai aproape de finalizarea revizuirii sale. Cu toate acestea, ar putea, de asemenea, să amâne o potenţială relansare a IPO-ului Ant pentru un an sau mai mult. Reglementările chinezeşti privind valorile mobiliare impun o pauză în ceea ce priveşte listarea la bursă a companiilor care au trecut printr-o schimbare recentă a controlului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
chinezi,
control

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.