Congresul SUA a adoptat legea privind apărarea pe 2016, care acordă Ucrainei armament letal

Autor: Ioana Bojan Postat la 11 noiembrie 2015 114 afişări

Congresul american a adoptat marţi proiectul de lege privind apărarea pe 2016, care autorizează acordarea de armament letal Ucrainei în valoare de 50 de milioane de dolari şi interzice în continuare transferul de deţinuţi de la Guantanamo pe teritoriul Statelor Unite.

Casa Albă a informat că preşedintele Barack Obama ar urma să promulge proiectul adoptat de Senat marţi şi de Camera Reprezentanţilor săptămâna trecută, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina online.

Obama a respins proiectul anterior, din cauza prevederilor care interzic Casei Albe să transfere în SUA deţinuţi încă aflaţi la închisoarea militară Guantanamo, din Cuba.

Proiectul adoptat prevede, printre altele, un ajutor în valoare de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, în lupta sa împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia. Acest ajutor include 50 de milioane de dolari pentru armament letal, precum sisteme de armament împotriva blindatelor, mortiere, lansatoare de grenade, arme mici şi muniţie.

Administraţia Obama a evitat până în prezent să ofere armament letal Ucrainei, de teamă să nu provoace Rusia.

Legislaţia stabileşte de asemenea un termen pentru administraţie, pentru a informa Congresul dacă Rusia continuă să încalce Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF), care a eliminat o întreagă clasă de rachete nucleare din Europa la sfârşitul anilor '80.

Proiectul adoptat de Congres include de asemenea un ajutor de 715 milioane de dolari pentru forţele irakiene care luptă împotriva militanţilor grupării Stat Islamic.

Potrivit AFP, Senatul a aprobat cu 91 de voturi pentru şi trei împotrivă legea privind apărarea pe 2016, care include interdicţia transferării de deţinuţi de la Guantanamo în SUA. În Camera Reprezentanţilor, proiectul a primit 370 de voturi pentru şi 58 împotrivă.

Transferurile de deţinuţi pe teritoriul american au fost interzise de Congres în 2011, împiedicându-l astfel pe preşedintele Obama să-şi îndeplinească promisiunea de a închide centrul de detenţie creat în 2002 şi în care se află în continuare 112 suspecţi arestaţi în cadrul "războiului împotriva terorismului", declanşat după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Cu toate acestea, administraţia pregăteşte un plan pentru transferul în SUA a 59 dintre deţinuţii consideraţi cei mai periculoşi, în timp ce ceilalţi 53 pot fi transferaţi în străinătate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
APĂRARE,
UCRAINA
/actualitate/congresul-sua-a-adoptat-legea-privind-apararea-pe-2016-care-acorda-ucrainei-armament-letal-14882543
14882543
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.