Congresul Deputaţilor cere Guvernului de la Madrid să recunoască statul palestinian

Autor: Luminiţa Bogdan Postat la 19 noiembrie 2014 31 afişări

Congresul Deputaţilor, Camera inferioară a Parlamentului de la Madrid, a adoptat, marţi, cu o largă majoritate, o moţiune în care cere Guvernului să recunoască statul palestinian.

Moţiunea, care a fost depusă de opoziţia socialistă şi a făcut obiectul unei negocieri între partide, precizează, totuşi, că recunoaşterea "trebuie să fie consecinţa unor negocieri între părţi" şi solicită Guvernului o acţiune "coordonată" cu Uniunea Europeană.

Moţiunea a fost adoptată cu 319 voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere. Textul, care nu este primul adoptat de Parlamentul spaniol în legătură cu statul palestinian, cere Guvernului să "recunoască Palestina ca stat şi subiect de drept internaţional" şi reafirmă că "unica soluţie pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian este coexistenţa celor două state - Israel şi Palestina".

Moţiunea precizează că recunoaşterea trebuie să fie "consecinţa unui proces de negociere între părţi, care să garanteze pacea şi securitatea pentru cele două părţi şi respectarea drepturilor cetăţenilor şi stabilitatea regională".

De asemenea, moţiunea solicită Executivului spaniol să promoveze "într-o manieră coordonată" recunoaşterea statului palestinian în cadrul Uniunii Europene şi în cadrul unei soluţii finale pe baza creării celor două state.

Totodată, moţiunea solicită Guvernului "o acţiune comună cu comunitatea internaţională, în special Uniunea Europeană, ţinând cont de preocupările, interesele şi aspiraţiile legitime ale Israelului". În plus, textul menţionează că Spania trebuie să promoveze o soluţie corectă şi durabilă în regiune, în conformitate cu statutul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate.

Ministrul spaniol de Externe, Jose-Manuel Garcia-Margallo, a reafirmat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, că Spania susţine de mai multă vreme principiul coexistenţei celor două state. Moţiunea adoptată de Congresul Deputaţilor nu este obligatorie şi lasă Guvernului posibilitatea de a recunoaşte statul palestinian atunci când va considera că este momentul potrivit.

Moţiunea subliniază, de asemenea, că poziţii asemănătoare s-au conturat în acest sens în mai multe state europene, printre care Suedia şi Marea Britanie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SPANIA,
ISRAEL,
GUVERN
/actualitate/congresul-deputatilor-cere-guvernului-de-la-madrid-sa-recunoasca-statul-palestinian-13594319
13594319
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.